Čtvrtek 4. července - poloostrov Fosen

Rekapitulace:

ujeto:                     busem - 61 km

                                kolmo = 62,4 km (Marcela - 55,3 km, Oaj a Čiháci = 51,6 km)

čistý čas:               3:43

prům. rychlost:    16,7 km/hod.

převýšení:             1.015 výškových metrů

trasa:                     busem = Vikhammer Camping - Trondheim - Flakk (trajekt) a večer zase zpět

                                kolmo = trajektem Flakk/Rorvik - jezero Storvatnet - jezero Botnen - Rorvik - trajekt zpět

počasí:                  nádhera - sluníčko, cca 25° C (dneska prostě pršelo jinde)

 

Budíček si dnes každý nařídil podle svého tak, aby stihnul v 7,30 snídani = zelný salát se sýrem + klasika.

Odjezd v 8,15 byl o pět minut opožděn, ale trajekt v 9,30 jsme stíhali bez problémů. Teda bez problémů - Míra to s námi zase kalil jak o život.

A v moři plavala celá hejna medúz - to bylo naprosto neuvěřitelné.

 

Na dnešní den jsme opět obdrželi okopírované mapy od CK. Místy ale příliš neodpovídaly realitě a orientace podle nich byla komplikovaná. Nakonec nás zachránila moje mapa letecká, nad kterou Jarouš doposud ohrnoval nos. V nouzi nejvyšší ale přiznal, že to bylo jen z čiré závisti J. No a jak jsme tedy dneska jeli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzdálenost v km

Nadm. výška v m

Co se psalo v itiku...

Co nám napsal život...

0

0

přístav Rorvik, odb. P, dále podél břehu

Tak to jsme trefili zcela bez problémů. Ostatně výjezd z přístavu na jedinou silnici příliš variant neskýtal.

7,2

71

odb. L

Vypadalo to jednoduše, ale odboček bylo na téhle křižovatce povícero a podle mapy CK nebylo příliš jasné, která jest ta pravá. Je evidentní, že v norských mapách se používá rozličné číslování silnic. Zkrátka, tady to bylo, co se hodila má mapa letecká.

8,9

170

odb. L (Fagerlia)

Jo, jo, obrátili jsme se do vnitrozemí a začali jsme stoupat. Tady to někteří ale vzali zkratkou přímo k jezeru Storvatnet, tj. neodbočovali, ale jeli rovně.

11,2

210

(Barga, Kvernsjolia)

Pořád jsme stoupali. Bylo to ale po asfaltu, takže to šlo celkem v pohodě.

14,2

125

odb. P (Asmyr, Laagen)

Tak tohle byl nádherný sjezd. Ve vesničce jsme ale opět měli trošku problém najít tu správnou odbočku.

17,9

60

Vannvikan, odb. P

Tak tady jsme chvíli přemýšleli, zda se vracet k jezeru, ale slunečné počasí nás nakonec přesvědčilo, že by bylo dobré se vykoupat.

20,7

142

odb. P - tam a zpět

Prostě jeli jsme k jezeru.

25,4

144

jezero STORVATNET

Byl trošku problém dostat se k jezeru. Všude byly samé chaty. Ale přece jenom se nám podařilo najít jedno nádherné místo s rozestavěným domkem a tak jsme  odpočívali a piknikovali jsme a koupali jsme se a vyhřívali jsme se kolem chaty co hrdlo ráčí. Bylo nádherně a voda v jezeře byla úžasně čistá a příjemná. A jen co jsme se zase oblékli a odjížděli jsme, přijel majitel evidentně zavolaný sousedy. Jeho obličej ovšem vůbec nesdílel naše nadšení z překrásného místa. Jednoduše byl silně nasrán a ačkoli se mu Jája snažila omluvit a vysvětli, že jsme si tu jen odpočinuli, jednoduchým pohybem ruky nám jasně naznačil, kudy máme a jak rychle vysmahnout. No, nevím, nevím co by s námi udělal, kdyby nás viděl o 5 minut dříve v rouše Adamově povalovat se na jeho terase. Jeho by asi kleplo. Jo, jo, vztah Norů k jejich soukromému území je velmi silný a narušit jej, se rovná spáchání harakiri. Pro nás to byl názorný příklad norské pohostinnosti a je fakt, že nadále jsme se již o nic podobného nepokoušeli.

29,4

30

rovně, později odb. P

Od jezera jsme sice museli vystoupat krátký dokopeček, ale pak nás čekal nádherný sjezd.

33

0

odb. L (Leira)

Jo, jo, dneska se nám ta silnice zase trošku houpala.

36,1

16

jezero BOTNEN, podél něj - odb. L

Tak tady byla ta sámoška, kterou nám šepra Petr doporučil, že tu mají nejlevnější zmrzlinu. Dodnes nevím, zda to byla opravdu ta nejlevnější zmrzka, ale bylo nám to jedno. Naprali jsme si bříška k prasknutí.

39,1

14

pořád podél jezera

Příjemná cesta téměř po rovince. Zastavili jsme se ještě u kostela v Rein, ale více než o kostel samotný jsme jevili zájem o blízký domeček se symboly  a .

39,8

26

do kopce rovně

Tak tohle byl dokopeček dlouhý asi 700 metrů s převýšením asi 15 v. m., ale prý to bylo „nejprudší stoupání“ v rámci celého našeho pobytu v Norsku. Přiznám se, že nám to zase až tak prudké nepřišlo, ale že bychom pod sebou necítili dokopec, to také říci nemohu.

52,3

0

nejnižší bod - maják, dál les, podél břehu

Tak k majáku jsme moc nezajížděli. Chvíli jsme ale konzultovali, zda jet dále po silnici nebo jet dle itiku lesem. Nakonec zvítězil les. Než jsme ale vjeli do lesa, nakoukli jsme ještě do nefalšované domácí loďařské dílny - pamatujete?!? To bylo tam, co byl zpola vystavěný ten člun. No a v lese - tam jsme zcela spontánně propadli borůvkovému šílenství. S modrýma pusama jsme pak ještě shlédli pravěké malby na skále (nám teda přišlo, že byly lehce obtažené spreyem, ale budiž) no a za chvíli jsme už zase byli na silnici a podél moře jsme to šlapali k přístavu. Nad našima hlavama stále pražilo slunce, ale na protějším břehu jsme pozorovali, jak nad Trondheimem prší. Ještě, že jsme dneska byli na výletě tady.

62,4

0

přístav Rorvik

Postupně, jak jsme dojížděli, přepravovali jsme se zase trajektem zpět. Poslední šance byla v 17,50, což stihli i ti nejpomalejší.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nahoře vlevo:

...BBCC na borůvkách (Simča)...

nahoře vpravo:

...pravěké malby na skále, ovšem novodobě opravené...

dole:

...prostě jezero, ale jestli to není nádhera...

 

Večer

-          po dnešku jsme byli všichni docela orvaný. Sluníčko nás slušně utahalo. Po sprše a kávičce jsme se ale pozvolna probírali.

-          za „odměnu“ jsem dnes rozdávala slano-pepřové bonbóny. Velký úspěch u českých pusinek ale neměly a jediným výsledkem bylo, že od této chvíle všichni vůči mnou rozdávaným cukrovinkám získali nebývalou ostražitost. Pro jistotu se ptali i na chu českých karamelek. Co kdyby…

-          no a samozřejmě jsme dnes toužebně očekávali večeři = bramborový gulᚠs chlebem. Bohužel to bylo dost drsný, protože jsme dostali cosi načervenalého, v konzistenci řidší polévky, kde plavaly asi tři plátky brambor a maso z konzervy. A chutnalo to výrazně po pepři. A klasicky toho bylo málo. Vzbouřili jsme se. Sakra, to chtějí, abychom se těšili na dvoudeňáky, kde se ze svých zásob najíme dost či co?!? Bylo evidentní, že CK Adventura nepřevzala od CK Světoběžník celé know-how polní kuchyně. Jo, jo, sliby-chyby. Příště asi polopenzi šlechetně odmítneme, abychom se najedli. Nebylo zbytí - situaci jsme zkonzultovali se šerpama, kterým nezbylo, než přiznat jisté nedostatky. Ale rovněž přislíbili nápravu, tak uvidíme.

-          no a pak byl seznamovací večer aneb KDO JE KDO? Těžko říci, zda všem bylo jasno, nicméně za ten týden jsme se stihli sami s některými poznat a některé si i sami pojmenovat. Velké odhalení se ale konalo u kuchaře Lukáše, který byl v civilu vězeňským kuchařem. A když nás ujistil, že vězňům se vaří mnohem lépe než nám tady, jednohlasně jsme ho požádali, zda by nám tedy nemohl vařit jako ve vězení. Tak uvidíme. No všechna jména si pamatovala jen Lenka, za což obdržela odměnou sáček slaných bonbónů. Myslím, že z BBCC ji to ani nikdo nezáviděl.

-          a ještě se nám s Editou a Dorkou podařilo vybojovat pračku. Teda to je neuvěřitelné, ale někteří jezdí na dovolenou snad jenom prát. Bylo to těžké, ale po té, co jsme sehnali majitelky vypraného prádla, jsme mohli ve 21,30 jsme konečně narvat automatku svými propocenými svršky. No a po půlnoci jsme měli dosušeno.

 

...Martina Rajčová „s losem“ nebo možná „se sobem“...