Ahoj BíBíCíCáci!! Akce BBCC
Slovensko
cyklo - pěšo - turistická akce 

  odkaz na hlavní stránku www.BBCC.cz BBCC

se koná ve dnech : 16.–24. 8. 2003

Úvod

Ubytování je přislíbeno v hájence/chatě poblíž biatlonového areálu "Tri vody" poblíž obce Osrblie, která sama leží cca 10 km od Hronce, městečka na Čiernom Hroně, který se v Podbrezové (železárny) vlévá do Hronu, po jehož toku 40km vzdálené se nachází město - hrdina Bánská Bystrica, kterou každý na mapě najde a tím moje určování polohy končí.

Zajištění chaty je zásluha bratra Zuzky Kašparové (ale též jejího zprostředkování), pana Jana Steinbacha (mobil 00421903543937, domů 00421486175281, ulice 29.augusta 471,976 45 Hronec), který v místě pracuje na lesní správě. Chata samotná nabízí cca 15. postelí a velkou společenskou místnost, kam se mohou stanově přespočetní uchýlit při nepřízni počasí nebo jinak... Samotné úřadování okolo chaty provádí paní Marika Pisarčíková (00421 48 6191716), která bude od nás chtít za chatoden 1160 Kč/Sk? a 38 Kč/Sk? za osobolůžkovinu.

Doprava, organizace akce

Cesta je to dlouhá, doporučuji zvážit autovlak Laborec (R425), který vyjíždí z Prahy v 21.30 a je v Popradu v 6.30 (přibližně) podle dotazu z 15.7. byla ještě volná místa. Více na www.cd.cz. Autem si cestování vyžádá přibližně 8h, jak píše Zuzka: "Jeli jsme to osm hodin, našli jsme tu nej cestu. Je pěkná až po Brezno, což jsem koukala. Po dálnici na Brno, pak Bratislava. Pěkná cesta pak dál do Hlohovce. Dál na Partyzánské,dál nutno zkratkou na Žarnovici. Dále na Žiar n/Hronom, Zvolen, Bánská Bystrica, Brezno, Hronec."

Doplňující informace

Orientační obrázek s vyznačením místa ubytování:

Zuzka navíc vyhledala i archívní snímek chaty, kde budeme ubytováni:

mapka pro dojezd

Odkazy

Trochu o okoli se lze dočíst na: http://www.ubytujsa.sk/_activit/stostatneprint/rcb.htm;
určitě bychom též neměli vynechat Slovenský ráj, vhodný spíše však pro pěší tůry: http://www.raj.sk;
trochu vzdálenější, ale rozhodně zajímavá je také možnost splout kus řeky na vorech - pltniach  - v Čiervenom Kláštore
další regionální informace lze nalézt na: 
http://www.polana.slovanet.sk/index_sk.htm
a take http://www.podpolanie.sk/
a http://www.sulov.sk/
O okolí také něco napoví prvních pár VPepových obrázků z loňského BBCC Hronu
V okolí se pravidelně konají dva cyklomaratóny:
23. 8. 2003 se koná HORAL - cyklomaratón s výjezdem na Kráĺovu hoľu (odkaz ukáže mapku - převýšení 1000m na 10km!!!), výjezd samotný je prý velmi silný cyklistický zážitek, který bychom neměli vynechat, na který prý navazuje nezapomenutelný výhled a
cyklomaratón Nízkými Tatrami v okolí Brusna, které samo je v okolí...

Ceny

Celá chata na den stojí 1.180,- Sk

Povlečení jednoho lůžka na celý pobyt stojí 38,- Sk

Podle prvotních údajů je v chatě 15 postelí, zbytek účastníků bude spát na karimatkách v chatě, případně ve stanech v bezprostředním okolí chaty. O tom kdo bude spát v posteli a kdo ne rozhodlo pořadí přihlášení. Šanci měli (mimo mě a Dorky) všichni stejnou Jelikož předpokládáme, že i  neposteloví účastníci budou využívat některých vymožeností interiéru chaty (WC, kuchyňka, sprchy apod.), bylo by spravedlivé, aby se i oni podílely na úhradě poplatku za užívání chaty. Výši tohoto podílu bych řešil až na místě. Počet postelí může být jiný a finální počet účastníků může být rovněž jiný atd. Vzhledem k tomu, že pobyt se mi jeví jako velmi levný, nepředpokládám, že by v tomto měl být nějaký problém.

Přihlášení

2 VPepa s Dorkou

2 Zdeněk Fišer s manželkou – známí VPepy

2 Jedličci

1 Honza Chalupský (původně byli psáni 3 Jedličci, ale právě jeden Jedlička je Honza Ch. - říká, že je Jedličkovic děcko :-)

1 Vrstevnice

2 Vaňci

4 OAJ s Marcelou, Hanka (sestra OAJe) a její přítel Karel

3 Valaši

1 Skočdopole

2 BrJájové

2 Vašavky

VPepa

 

 

SLOVENSKO - předodjezdové info

ZÁLOHA + DOPLATEK:

z účtu jsme uhradili zálohu 4.700,-- SKK + poplatky = 4.648,23 Kč (rýpalové mohou odkontrolovat ve výpisu z účtu, který je u mne, tedy u Vr).

každý z přihlášených (!!!) je povinen JEŠTĚ PŘED ODJEZDEM (!!!) uhradit poměrnou část zálohy ve výši 235,-- Kč za osobu na účet BBCC - uvádím, od koho platbu očekáváme a kolikaosobovou: 2x PeDorky, 2x Fišerovi, 2x Jedličci, 1x Honza Chal., 2x Vr., 4x Oajové, 2x Valaši (s Marečkem je samozřejmě počítáno), 1x Majkl Skočdopole (s Honzíkem je rovněž počítáno), 2x BrJájové, 2x Vašavky.

č. ú. 1001071577/5500

VS platby - ponechám na každém z vás, ale prosím, abyste mi (tedy Vr) dali o platbě zprávu včetně uvedení vašeho VS.

doplatek se bude hradit na místě v SKK a bude vypočten nějakým klíčem ze zbývající částky (zřejmě 20% stanaři, 30% karimatníci a 40% postelníci). Každý si bude již hradit jen odespané noci.

ještě pro upřesnění - postel mají zamluvenou: 2x PeDorky, 2x Fišeři, 2x Jedličci, 1x Honza, 1x Vr, 4x Oajové a 3x Valaši. Ostatní jsou vedeni jako stanaři či karimatníci (bližší rozdělení bude provedeno na místě až podle toho, komu se kam podaří vetřít J).

POJIŠTĚNÍ:

existuje mezivládní dohoda, na jejímž základě máme bezplatné lékařské ošetření. Údajně s tím nejsou problémy. JE NUTNO MÍT SEBOU KARTIČKU POJIŠTĚNCE !!!

mezivládní dohoda ale neřeší případnou repatriace - tu ale nelze ani připojistit, ta je obsažena jen v řádném CZP. Kdo máte CZP sjednáno v rámci VISA karty, jste za vodou. Kdo ne, zvažte, zda nechcete CZP uzavřít (17,-- Kč na den).

je možno připojistit následky úrazu (8,-- Kč na den) a odpovědnost za škodu (4,-- Kč na den).

kdo bude mít zájem, mohu nás zase skupinově pojistit - do čtvrtka pak potřebuji vědět zda a co chcete, na jaký termín a pak potřebuji vaše jméno, příjmení a rodné číslo. Prachy zúčtujeme na Slovensku, kam přivezu doklady - dám každému předem vědět částku.

CO BYSTE MĚLI VĚDĚT:

začínáme v sobotu 16.8., končíme v neděli 24.8. Kdo bude chtít přijet či odjet během týdne, není problém.

co se týká cesty, tak na některá úskalí již upozornil Oaj ve svém mejlu. Já přikládám mapka dojezdu (je i na webu), ale pro jistotu uvádím trasu z Banské Bystrice. (Vycházím z toho, že B.B. nemine nikdo.)
Z Banské Bystrice pojedete směr Brezno
(nebo možná vzdálený Poprad nebo Spišská N. Ves) a měli byste jet kolem obcí nebo přes ně - Slovenská L´upča - Brusno - Nemecká - Predajná - Podbrezová. Za Podbrezovou odbočit vpravo na Hronec (kdo dojede do obce Valaská či do Brezna = cca o 10 km dále, tak zabloudil a musí se vrátit) - v Hronci, někde za kostelem, vpravo na Hruškovo - Osrblie a Tri vody. Silnice ve Trech vodách končí, takže tady už vám zbývá jediné - najít chatu Tri vody. Z B.B. by to mělo být asi tak 40 - 45 km. (Jo a vpravo/vlevo je bez záruky J.)

kdo pojedete po dálnici přes Bratislavu, budete potřebovat dálniční známku. Přes Hrozenkov není známka nutná.

naše chata se jmenuje TRI VODY (pro jistotu přikládám i starší fotografii, mladší si holt musíme pořídit sami) a je v osadě TRI VODY - alespoň se to dobře pamatuje. Kdo se děsí, že bude zvonit od stavení ke stavení, tak vás mohu uklidnit, že v mapě jsou v místě Tri vody značeny pouze dvě hájenky, jedna chata a jedno, zatím blíže nespecifikované, stavení.

předpokládáme, že na chatě budou tak od 15,00 Valaši (a možná i PeDorky), kteří převezmou případnou funkci navigátora. 
Mobily:
na Jarouše - 604/586969 a 
na Editu - 606/649197 a dále 
na VPepu - 603/475042
na Dorku - 602/508252
Podle mého by bloudit neměl nikdo, ale kdo ví - mě po dlouhé době naviguje Vašek J.

postelníci mají postýlky včetně peřinek a povlaků (příplatek 38,-- Kč), stanaři a karimatníci nechť si přibalí spacáček.

kromě cyklování jsou v plánu alespoň dva pěší výlety (Slovenský ráj a Dobšinská l´adová jaskyňa) - vybavte se tedy batůžkem a vhodnou obuví a oblečením.

když počasí dovolí, tak plánujeme rovněž jeden den plavbu po vodním toku (Hronu) - lodě, pádla, vesty i barely lze zapůjčit na místě nebo nechť se zájemci vybaví dle vlastního uvážení.

při volbě oblečení nezapomeňte na to, že se mnohdy budeme pohybovat ve výšce 1.500 metrů a více. Od čtvrtka se má lehce ochladit a v horách se předpokládá teplota kolem 17° C. Rukavice asi nejsou nutné, ale spoléhat jen na plavky by se rovněž nemuselo vyplatit J.

vezmu sebou gril a dřevěné uhlí - grilovat tedy bude možno dle libosti již v sobotu večer. Kdo budete mít zájem, opatřete se příslušnou potravinou.

nádobí v chatě určitě nějaké bude, ale chata je dimenzovaná na 15 lidí a nás bude o něco více. Určitě se neztratí, když sebou vezmete nějaký hrnek či lžičku. Jo a k dispozici jsou prý jen velké hrnce, ale nikdo zatím netuší, co to je "velký hrnec". A doufám, že se s někým dohodneme aby vzal varnou konvici (co, BrJájové ?!?).

předpokládáme, že pro běžný nákup bude obchod v Osrblie, které je nejblíže. Jinak budou obchody v blízkých větších městech (Podbrezová, Hronec, Valaská, Brezno = cca 10 - 15 km) nebo je možno využít Tesco v Banské Bystrici.

nějakou lékárničku bere doktorka Dorka, ale brufík si vemte každý svůj J.

kdo si bude kupovat mapy, pak jde v klasické padesátce o č. 122, 123, 133 a 134 (na č. 133 naleznete Tri vody). Ale myslím, že není nutno panikařit, protože jsem příslušné mapy obstarala a nafotím nějaký (a myslím, že dostatečný) materiál na různé výlety.

notorickým platičům kartou je doufám jasné, že v místě neuspějí, takže je dobré mít sebou i nějakou tu hotovost.

po našich zkušenostech na Tornale je lepší při akcích spoléhat na vlastní zásobičku jídla, takže se na to event. připravte, abyste pak nebyly odkázáni jen na lesní plody. I když je pravděpodobné, že zvláště pak v některých oblastech bude pohostinnost vůči turistům rozvinutější.

NĚCO K VÝLETŮM - samozřejmě budeme všude usilovat o slevy J:

Dobšinská l´adová jaskyňa = pěší výlet

ze Srdiečka lanovkou na Chopok a pak pěšky k jeskyni.

je nutno počítat s vyšším obnosem za parkovné, pak nějaký nemalý obnos za lanovku.

vstupné do jeskyně činí 120 SKK/dospělák, 100 SKK/studenti.

rozhodně tam nepůjdeme v pondělí, protože mají zavřeno.

Slovenský ráj = pěší výlet, ale našla jsem i nějaké doporučení na cyklovýlet

zatím není upřesněno kam.

nutno počítat s obnosem za parkovné.

pokud se budeme držet doporučených tras, tak nám nehrozí, že bychom bojovali s nějakými omezeními vstupu apod.

Král´ova hol´a = cyklovýlet

tak tohle bude asi nejvyšší místo, kam hodláme s kolem vyjet.

neděste se, není to zase až tak hrozivé - vede tam (údajně) asfaltová cesta.

přiblížíme se auty, takže event. počítejte s výdaji na parkovné.

no a chrti se mohou ke konci týdne zúčastnit cyklomaratónu Horal 2003, který se v těchto místech bude konat.

Hron = pokud bude hezky

horní úsek je v tuto chvíli nesjízdný, takže připadá v úvahu úsek Banská Bystrica - Zvolen (nebo tak něco).

půjčovné  na den je cca: kanoe 220 - 260 SKK (podle typu), pramice 340 SKK, pádlo 15 SKK, barel 25 SKK, vesta také asi tak nějak.

Náměty na další výlety jsou vítány.

No a pro ty, co s námi jednou prvně - neděste se, nemusíte se striktně účastnit všeho a každá trasa bude určitě mít i únikovou variantu. S ohledem na vrstvení vrstevnic stejně nepředpokládám, že trasy budou tak maximálně do 50 km.

CO BYSTE NEMĚLI ZAPOMENOUT:

pas !!!

kartičku pojištěnce,

slovenské koruny,

kolo,

nějaké to nářadí na opravy a hlavně lepení a náhradní duše,

dobrou náladu,

a repelent na vlky a na medvědy J.

Šlapej dál !!!

VPepa

a jeho delegovaný přípravný výbor = Jarouš a Vr

P. S.

pokud budete mít ještě před odjezdem nějaké šťouravé dotazy, pak je možno se obrátit na

VPepu
  603/475042 
  poslat e-mailjosefbohunovsky@seznam.cz

Vr
  606/610062 
  poslat e-mailvrstevnice@bbcc.cz

Jarouše nechte žít, ten se již dovolenkuje na Moravě

Vrstevnice 

odkaz na hlavní stránku www.BBCC.cz
BBCC - hlavní stránka
tvůrce styránky: Jarouš

správce stránky: odkaz naHonza Brč
e-mail: poslat e-mailBrc@BBCC.cz

naposledy upraveno:
11.08.2003 15:15