Podrobné pokyny k zájezdu č. 15121

NORSKO na kole

Vážení přátelé,

posíláme vám podrobné pokyny k zájezdu, který jste si u naší CK vybrali. Prosíme vás, abyste si je pečlivě přečetli. Možná tím předejdete zbytečným problémům.

                                                                      Za CK Tajmen

                                                                           Jarda Lhota

Charakteristika zájezdu

Zájezd je zaměřen na poznání nejkrásnějších,  ale i méně turisticky frekventovaných míst jižního Norska až po Trondheim. Při našem putování se budeme věnovat převážně cykloturistice a výstupem na Galdhøpiggen i pěší turistice. Při cyklistickém programu bude většinou možnost vybrat si alespoň ze dvou variant. Alternativní trasy (mimo naše doporučené) však nemusí být plnohodnotné, což platí zejména o dvoudenních přejezdech. Celý cyklistický program lze absolvovat nejlépe na horském, resp. trekkingovém kole,  majitelé horských kol budou mít výhodu zejména v NP Hardangervidda a jiných horských terénech. Pokud se někdo nezúčastní žádného ze tří dvoudenních přejezdů, postačí mu i kolo silniční (nepoveze brašny a vždy si najde asfaltovou silnici).

Zájezd je středně fyzicky náročný a čeká vás nevypočitatelné skandinávské počasí. Na trase 3600 km absolvujete tři noční přesuny autobusem, jednu noční a jednu denní plavbu trajektem a dalších 700 km na kole. Na druhou stranu výhoda bílých nocí a itinerář zájezdu umožňují operativní změny podle aktuální situace. Cestou zpět, před nastoupením na trajekt, se zastavíme u jihozápadního skalnatého pobřeží Švédska, kde se budete moci věnovat cyklistice.

Datum a místo odjezdu

Pátek 28.6. v 18:00 hod. z Prahy od autobusové zastávky nočních autobusů MHD za budovou Motokovu v ulici Na Strži (viz plánek). Prosíme účastníky,  aby byli na místě srazu o 1 hodinu, nejpozději o půl  hodiny dříve (17:30 hod.). Zejména nakládání kol zabere dost času.

 

V nutných případech je možné přistoupení dále na trase (Praha - Teplice – Drážďany – Berlín - Štětín),  je však třeba jej projednat telefonicky s naší kanceláří.

Vzhledem k tomu, že budeme mít rezervovaný konkrétní trajekt, nemůžeme čekat dlouho na opozdilce,  přestože bude značná časová rezerva ponechána na přesun. Proto nespoléhejte na poslední možný spoj. V případě nečekaného zdržení neprodleně informujte naši prodejní kancelář nebo někoho z pořádající CK Tajmen (kontakty jsou uvedeny v závěru těchto pokynů).

Pokud bude cesta probíhat bez komplikací, ve Swinoujscie budeme čekat na trajekt ještě několik hodin. Budete si moci udělat procházku po pobřeží, v přístavním terminálu budou k dispozici toalety a sprchy.

Návrat bude v neděli 14.7. v podvečer,  možná až kolem 19 hod. do Prahy.

Cena zájezdu zahrnuje

þ      veškerou dopravu osob a kol včetně tranzitních poplatků a trajektů všude tam,  kde pojedete autobusem

þ      9 x nocleh v kempu

þ      9 x večeři a snídani, vždy při noclehu v kempu

þ      informační brožuru s mapkami a informacemi o navštívených místech

þ      výškové profily cyklistických tras

þ      v autobusu bude na opravy jízdních kol k dispozici speciální sada nářadí

Cena nezahrnuje

vše ostatní,  zejména

o      vstupné do památkových objektů a muzeí

o      zpravidla teplou vodu ve sprchách v kempech

o      ostatní stravování

o      trajekty při cyklistických výletech

o      pojištění

Cestovní doklady

Cílová země: Norsko

Tranzitní země: Německo, Polsko, Švédsko

Občané ČR: Potřebujete pouze pas platný šest měsíců po návratu,  nezapomeňte si jej včas zkontrolovat.

Ostatní: Podle našich informací má Slovensko shodné podmínky pro bezvízový styk jako ČR. Držitelé jiných než českých pasů zodpovídají sami za zajištění případných víz.

 

Devizové vybavení

Doporučujeme vám se vybavit pokud možno přímo v měnách jednotlivých zemí: Norská koruna 1NOK = 4,05 Kč, Švédská koruna 1SEK = 3,28 Kč. Poplatky za směnu jsou ve skandinávských zemích paušální a tedy při nízkých vyměňovaných částkách nevýhodné. Jako minimum na vstupné,  trajekty při cyklistických zájezdech  a drobnou útratu (zmrzlina,  káva,  . . . ) vám doporučujeme 500 NOK a nějaké drobné švédské koruny SEK + rezervu nejlépe v €uro (může se vám hodit i na dálničních odpočívadlech v Německu). Švédskem budeme směrem tam pouze projíždět (v noci) a cestou zpět se na 8 hodin zastavíme kvůli cyklistickému programu.

Orientační ceny vstupného z minulých let (ceny jsou v měnách příslušné země):

- Oslo: trajekt na poloostrov Bygdoy s komplexem muzeí:  národopisné muzeum,  muzeum lodi FramKon Tiki muzeum, Vikingské muzeum - celkové náklady asi 80 NOK bez slev (nemusíte však navštívít všechno)

- Trondheim:     Nidaroskatedralen a arcibiskupský palác 25 NOK; věž v katedrále 5 NOK; skansen 40 NOK

- Lom: Historický dřevěný kostel 25 NOK

- Variantní výlety:

*cyklistika u Trondheimsfjordu; trajekt tam a zpět 45 NOK

*projížďka lodí Geirangerfjordem 55 NOK

*trajekt přes Nordfjord 16 NOK

* raftování na řece Sjoa s českou agenturou za přibližně 950 Kč (v ceně kompletní výbava, vodácký průvodce, místní poplatek a doprava z Lomu); platí se na místě.

Doprava

Pojedete novým moderním autobusem Karosa 936 Renault s klimatizací, s polohovatelnými sedadly vysouvacími do uličky a vybaveným kávovarem, lednicí (pivo i nealko vezeme) a videem. Před odjezdem bude připraven zasedací pořádek, který bude respektovat vaše přání, přihlášené skupiny a věk účastníků. Pojedou s vámi dva řidiči po celé trase.

Protože cestu do Osla absolvujeme prakticky nonstop jen s nejnutnějšími zastávkami, připravte se na to. Počítejte také s tím,  že po cestě nebudete mít snadný přístup ke svým zavazadlům (na trajektu není přístup do autobusu povolen). Proto si důležité věci,  zejména pas, peníze a doklady o pojištění,  nechejte u sebe. Pokud se budete chtít na palubě trajektu dospat, hodí se vám karimatka a spacák.

Transport kola

Naše cyklistické vleky jsou zcela nové, vybavené plachtami, s úchytem  pouze v jednom bodě - za rámovou trubku. Přesto, pokud chcete zcela vyloučit odřený lesk na barvě nebo poškozené součásti řidítek a sedla, obalte tyto díly hadrem nebo jiným materiálem.

Přestože nakládání kol věnujeme tu nejvyšší pozornost, může se zejména na nekvalitních silnicích stát, že se kola navzájem řidítky nebo sedly dotknou. Případnému poškození zabráníte výše uvedeným způsobem (sedlo můžete vyndat a umístit v zavazadle).

Před cestou sundejte z kol všechno vybavení, které by se mohlo při přepravě poškodit nebo ztratit (brašny, computery, lahve, pumpičky apod.) a taktéž doplňky, které by znemožnily nebo ztížily naložení kola (vzhůru nastavené „rohy“,  košíky na nosičích,  vysoko vytažená sedla atd. ).

Zavazadla

Doporučujeme vám věci zabalit takto:

Věci na táboření a věci záložní,  které nebudou při přesunu potřeba je nejlépe uložit do batohu. Jiné vhodné zavazadlo je kufr,  vak či velká uzavíratelná taška. Větší (dvoukilogramové) PB bomby prosíme nevozte!!! Bomby by zbytečně zabíraly místo a zatěžovaly autobus.

Osobní věci denní potřeby,  pas,  peníze a křehčí předměty,  které by se mohly ve velkém zavazadle poškodit je nejlépe uložit do menšího zavazadla,  které se vejde pod sedadlo nebo nad hlavu.

Jídlo na přejezd dejte do tašky nebo do krabice,  která se vejde pod sedadlo.

Jídlo na obědy a vaření mimo bus si dejte nejlépe k záložním věcem, protože ho nebude mnoho.

Pro noční přesun je příjemné nebalit spacák do zavazadla,  ale zpříjemnit si jím sezení. Vděčným společníkem na dlouhé cesty do autobusu je i malý polštářek.

 

To,  že doporučujeme věci rozložit do více zavazadel,  neznamená brát si s sebou přemíru věcí.

Upozornění: Naléhavě vás žádáme,  abyste s ohledem na omezený prostor a nosnost autobusu rozumně šetřili váhou a velikostí zavazadel. Ze zkušeností z předchozích zájezdů víme,  že většina lidí si vozí značnou část jídla zpět domů. Vy si navíc budete vařit jen na dvoudenních přejezdech. Suroviny na přípravu teplých jídel jsou nejlepší takové,  které jsou lehké,  skladné a nabývají vodou a vařením. To jsou zejména instantní polévky a jiná instantní jídla,  nikoliv konzervy.

Voda je pitná po celé trase nebo si jí můžete všude koupit balenou za stejnou cenu jako doma. Pivo a nealko v autobusu zajišťuje dopravce.

Z těchto důvodů nepřepravujeme kartony s vodou. V případě přetížení autobusu si vyhrazujeme právo ještě před odjezdem zvážit zavazadla každému z účastníků a přijmout do přepravy pouze 25 kg na osobu (mimo kolo a jeho doplňky). Věřte,  že do tohoto limitu se každý pohodlně a s rezervou vejde. Doufáme,  že toto opatření přijmete s pochopením.

Noclehy

Skandinávie je jedním z mála území v Evropě,  kde je běžné táboření ve volné přírodě. Při dvoudenních přejezdech  této příležitosti využijeme,  jinak na území Norska budeme 9 nocí spát v kempech. Všechny kempy jsou velmi dobře vybavené. Tam budeme mít i autobus,  ale při dvoudenních přejezdech (Lillehammer – Ringebu, Andalsnes - Lom a Haugastøl – Flåm) budeme tábořit individuálně po cestě. Proto se připravte i na tuto možnost. Je třeba mít vlastní kvalitní stan (viz dále) a vybavení na táboření. Na některých místech bude možné posedět u táboráku. Koupat se budeme v jezerech nebo v moři,  během přesunů bude možnost se umýt v areálech benzinových čerpadel, využít sprch v přístavu a pod.

 

Rekapitulace: celkem 16 nocí

3x autobus

1x trajekt (na palubě nebo v sedadlech)

3x s koly mimo bus v přírodě

9x v kempu; teplá sprcha je obvykle na minci 5 nebo 10 NOK

Stravování

Tento zájezd obsahuje stravování v rozsahu poskytnutých snídaní a večeří.

Kuchyně bude vybudovaná v prostorném stanu, který večer může sloužit i jako společenská místnost pro omezený počet lidí.

Snídaně: Věrni terminologii uvedené v našem katalogu označujeme  formu našich snídaní „českým stolem“. Základ tvoří pečivo, máslo a marmelády, čaj a horká voda. Z té si můžete připravit instantní nebo tureckou kávu, s použitím kondenzovaného mléka i kakao nebo si namíchat „nálev“ na cornflakes. Denně se však připravují další pokrmy, které se obměňují. Budou to zejména pomazánky, saláty nebo ovocné kompoty. Kuchaři vás určitě vždy překvapí něčím novým.

Večeře: Budou sestaveny z hlavního teplého jídla a salátu nebo kompotu.

Vezměte si pouze příbory, veškeré další jídelní vybavení (talíř, misku, hrnek,…) vám poskytneme my. Budete jej však mít po celou dobu u sebe a tím pádem si jej budete i mýt.

 

Jinak Skandinávie patří cenově k nejdražším oblastem Evropy a proto počítáme s tím,  že mimo uvedená jídla se budete stravovat zejména z vlastních zásob. Samozřejmě bude vždy možnost dokoupit si čerstvé pečivo,  zeleninu,  mléčné výrobky nebo rybí speciality.

Na cestu si do autobusu vezměte studené jídlo a pití. S teplým jídlem počítejte až v neděli večer,  v dalších dnech pak ráno a večer. Jinak se připravte na studené obědy.

Doporučujeme vybavit se v rozumné míře i trvanlivým křehkým chlebem,  suchary apod.,  protože tamní chleba má většinou „buchtovitý“ charakter a na cesty je dost nepraktický. Celozrnný chléb je k dostání v několika druzích.

Na dvoudenní přejezdy si vezměte zejména instantní jídla a polévky. Celní předpisy dovolují dovézt max. 1 litr tvrdého alkoholu a 1 litr vína na osobu. V Norsku je částečná prohibice a proto alkohol lze nakupovat pouze ve vybraných obchodech za velmi vysoké ceny.

Orientační ceny potravin (v NOK): 1 kg chleba (10 - 20),  mléko (5 - 7),  vejce (1,5),  100 g sýra (6 - 10),  jogurt (6 - 10),  nanuk (4 - 13),  limonáda (10),  hamburger (20 - 35),  pizza (30 - 50).

K programu zájezdu

Itinerář zájezdu viz katalog. Po nočním přejezdu z Prahy se po poledni přeplavíme trajektem do Švédska. Ještě tentýž den navečer vyrazíme směrem do Norska a v ranních hodinách vystoupíme v Oslu. Zpět se budeme vracet stejnou trasou s tím rozdílem, že z jižního Norska se přesuneme přes noc do jižního Švédska, kde si naposledy zajezdíme na kole. Večer nastoupíme na trajekt a ráno budeme ve Swinoujscie, večer pak v Praze.

Zjednodušeně lze zájezd rozdělit na dny „přesunové“ a dny s celodenním cyklistickým nebo jiným programem. Přesunových dnů bude přibližně třetina,  ale i v nich bude vždy čas i na další program, protože z našeho času spotřebují zpravidla jen polovinu dne. Po cestě je na co se dívat a přesun si zpestříme kratšími zastávkami na zajímavých místech,  návštěvami městeček a památek i koupáním v mořích či severských jezerech. Navíc světlo je v tomto období prakticky nepřetržitě. Navštívená místa jsou vybrána tak,  abyste poznali a vychutnali rozmanité charaktery skandinávské krajiny.

Většinu programu absolvujete tedy v přírodě. Při pěších výletech počítejte s tím,  že terén rozhodně nemá „parkový“ charakter. Je třeba se připravit na kamenitý i zamokřený povrch. Při výstupu na Galdhøpiggen půjdete část cesty sněhovým polem (bez maček).

Cyklistické trasy vedou většinou po asfaltu,  ale na trase Lillehammer – Ringebu jsou asi dvě třetiny po rovné šotolině, z Haugastølu do Flåmu je část kamenitá, zbytek šotolina.

V jednotlivých oblastech vás vybavíme černobílými fotokopiemi map,  takže si budete moci zvolit vlastní tempo či variantu.  Vzhledem k množství map, které budeme cestou potřebovat a vzhledem k jejich pořizovací ceně, je neúnosné vybavit všechny účastníky barevnými originály nebo jejich kopiemi. Navíc vzhledem k minimální silniční síti v oblasti se bez nich snadno obejdete a budete mít zároveň k dispozici podrobný popis trasy s výškovým profilem.

Počasí

Pro letní Skandinávii je typické proměnlivé počasí. Má to výhodu,  že špatné počasí obvykle netrvá příliš dlouho a nevýhodu,  že ani z pěkného počasí se dlouho neradujete (poslední dva roky však ze čtyř zájezdů pršelo celkem jen 2 dny !!!). Měsíční průměrné teploty na trase se zde v červenci snižují směrem k severu přibližně ze 17 na 15 °C. Vzhledem k velké délce slunečního svitu je voda v jezerech i mořích nečekaně teplá a láká ke koupání. Při slunečném počasí si letní Skandinávie v ničem nezadá s létem ve střední Evropě. Na druhou stranu by vás nemělo zaskočit chladné,  deštivé a větrné počasí. Při volbě oblečení i dalšího vybavení se raději připravte na nejhorší a pak se nechejte příjemně překvapit tím,  že nepršelo každý den. Připravte se také na občasnou invazi komárů,  i když skutečnost není zdaleka tak zlá,  jak se občas traduje.

Doporučené vybavení

Vybavení na táboření: lehký turistický stan s tropikem (ideální jsou samonosné kopulové stany),  teplejší spacák (nejlépe s dutými vlákny),  karimatka. U stanu je vhodná vnitřní uzavíratelná síťka proti komárům.

Oblečení do hor: nezapomeňte svetr nebo fleeceovou bundu,  tenkou větrovku,  čepici a šusťákové kalhoty. Pokud se chcete pokusit vystoupit na Galdhopiggen,  doporučujeme více vrstev,  rukavice, čepici a povinně pohorky. Proti sněhu a kamínkům návleky.

Batoh: doporučujeme vám vzít si střední batoh,  se kterým absolvujete pěší,  případně cyklistické výlety. Vezměte si pokud možno kletr a ne krosnu,  jejíž konstrukce v autobusu překáží a je méně skladná.

Oblečení na kolo: mimo standardní cyklistické oblečení velice doporučujeme nepromokavou větrovku,  pláštěnku apod. Nezapomeňte na rukavice a čepici nebo čelenku. Kdo disponuje gore-texovou výbavou, určitě ji využije. V dešti a zimě se nám osvědčily neoprenové ponožky.

Obuv: na pěší program dobré pohorky nebo trekingové boty,  v nouzi vystačíte i s pevnými teniskami (kromě Galdhopiggenu),  pohodlné boty na kolo.

Cyklistická výbava: Pro vícedenní výlety je nutno mít kolo vybavené nosičem a brašnami. Vezměte si také základní sadu nářadí a nejnutnější náhradní díly, zejména duše, pumpičku a lepení. Za stav svého kola si ručíte sami a proto mu dopřejte před odjezdem odbornou prohlídku a pořádné seřízení a promazání. Některé náhradní díly bereme s sebou, ale vzhledem k rozmanitosti kol a součástek na to nespoléhejte.

Vařiče: malý propanbutanový či benzínový nebo lihový vařič pro dvoudenní výlety s přenocováním mimo bus (pokud zůstanete u busu, tak na vaření v kempu).

Nádobí: Pouze na dvoudenní přejezd.

Dále: cestovní pas,  peníze,  legitimace na slevy (studenti průkaz ISIC),  baterku,  repelent proti komárům,  osobní lékárničku,  případně kytaru nebo jiný vhodný hudební nástroj.

Průvodci

Se zájezdem pojedou dva průvodci. Budou vás doprovázet při pěším i cyklistickém programu. Pokud si budete chtít udělat částečně vlastní program,  konzultujte to vždy s nimi.

Hlavní : Petr Kubíček (vedl zájezd před dvěma lety)

Pomocník: Míša Poláková

Pojištění

Cena zájezdu nezahrnuje pojištění. Pojištění léčebných výloh v zahraničí  není zahrnuto v ceně zájezdu. Každý zákazník se v Cestovní smlouvě zavazuje uzavřít účinné pojištění léčebných výloh po celou dobu trvání objednaného zájezdu. Adventura vám nabízí zprostředkování sjednání pojištění léčebných výloh v zahraničí  a nově též pojištění stornopoplatků u pojišťovny UNIQA. Blíže vás informuje přiložený leták.

Zdravotnické zabezpečení

K všeobecné potřebě bude dobře vybavená lékárna a menší lékárna na výlety. Doporučujeme každému účastníkovi,  aby si vzal svou osobní lékárničku s léky,  o kterých očekává,  že by je mohl potřebovat.

Mapové vybavení

Oproti původně plánovaným černobílým mapovým podkladům jsme se rozhodli na převážnou část cyklistického programu pořídit barevné kopie, které vám v průběhu zájezdu zapůjčíme.

Vařiče

Pro vaší potřebu povezeme i 2 větší plynové vařiče s 2 kg propanbutanovou bombou pro případnou večerní kávu atd. pro použití v době mimo provoz naší kuchyně.

Rafting na Sjoe

Z katalogu i z předchozích podrobných pokynů již víte, že se můžete zúčastnit fakultativního programu Rafting na řece Sjoa, který zajišťuje na místě česká CK Sport-S.

Abychom mohli vše dopředu připravit, rádi bychom znali váš zájem o tuto akci již nyní.

Prosíme vás proto, abyste nám předem nezávazně nahlásili, zda se pravděpodobně zúčastníte či nikoliv. Opravdu rozhodovat se budete až na místě, jde nám jen o přibližné určení počtu zájemců.

Sport-S nám vychází vstříc tím, že na rozdíl od jiných CK od nás nevyžaduje platbu předem a proto i my se snažíme být v našich údajích co nejserióznější.

Svoje vyjádření nám můžete zaslat mailem na adresu slavek.suldovsky@adventura.cz nebo zavolat na číslo 02 / 717 417 27.

Kontakty

Veškeré dotazy vám rád zodpoví garant zájezdu Slávek Suldovský telefonicky nebo osobně v naší kanceláři. Tel. 02 / 717 417 27 nebo 0604 / 288 640 (zároveň dispečerské číslo), prodejní kancelář 02 / 717 417 34-6.

 

Velvyslanectví Oslo
Embassy of the Czech Republic,
Fritzners gate 14, 0244 Oslo 2

The Kingdom of Norway
tel: 0047/22430002,22430034,KO-22549813
fax: 0047/22553395,KO-22548332
e-mail : oslo@embassy.mzv.cz

 

PřílohY pokynů

Informace o pojištění

Nabídka zprostředkování  cestovního   zdravotního pojištění UNIQA