Pozvánka na akci

Jizerky,

 

aneb "Navštivte Mekku cyklistů"

 

Jak říká náš plán akci na rok 2001,  čeká nás 14 dní před Korsikou akce Jizerky, konkrétně:

 

15. - 17. 6. 2001 - Šámalova bouda

(uváděná někde jako Šámalova louka - zámeček, Nová louka)

 

Ubytování:  cena 160,- Kč /osoba/noc ve dvou až pěti lůžkových pokojích. Podle toho jak mi budete potvrzovat účast budu Vám odpovídat údajem o čísle pokoje v kterém budete ubytováni. Nezapomeňte uvést den nástupu, ti kdož přijedou až v sobotu budou ubytováni tam kde bude volno, případně na karimatce. Z toho vyplívá, že čím dříve se ozvete, tím pravděpodobněji budete spát v posteli a ne na zemi. Jinými slovy, přednost mají ti, kdož přijedou v pátek a z nich ti,  kteří potvrdí účast a čas příjezdu dřív.

 

Jídlo: po celý den v restauraci: ceny hotovky - cca 60,-  Kč, minutky 100 - 120,- Kč. Snídaně dle snídaňového lístku.

 

Večerní posezení: cituji z dopisu p. domácí: "budete mít k dispozici po oba večery sál, kde se můžete bavit podle chuti, třeba i do rána"

 

Trasy: podle mne se jedná od snad nejhezčí cyklotrasy v Čechách, dokonce jsem slyšel, že o nejhezčí trasy v Evropě… Jednu z tras, kterou by jsem si neměli nechat ujít můžete vidět na přiloženém plánku . Zajímavý je i profil trasy . Sobotní je dlouhá cca 48 km, nedělní cca 35 km.

 

Přihlášení: Vzhledem k tomu, že se jedná opravdu o Mekku cyklistů je tato chata zámeček beznadějně dlouho dopředu obsazena, bylo by od nás velmi neseriozní  jej plně nevyužít. Nyní mám zamluvených  31 lůžek, s tím, že je možné postavit v okolí stany, případně spát i na zemi v údajně velkých pokojích. Seznam přihlášených seřazeno podle pořadí přihlášení: Rajče 2x, Pepa malej 2x, Dorka 2x, Marta 4x,  Kašpaři 4x, OAJ 2x, Fialovi 4x, Petr 1x, Tony 4x, Krejčík 2x, Brzi 2x, Vrstevnice (nezávazně bez udání počtu), Čiháci 2x, Janeček 5x (bratr Marcely), Míla Staněk.  Jak vidno přihlášených je víc jak postelí, ale vzhledem k tomu, že jste se přihlašovali v únoru, nevylučuji, že někdo odpadne. Ale i kdyby neodpadl, vejdeme se všichni. Přeci jenom bych byl ale rád, kdyby jste mi účast co nejdřív potvrdili na adresu bohunovsky@finosa.com, jde o to, říci závazné počty paní vedoucí, vyšla mi ve všem vstříc a chce vědět kolik nás asi přijede. 

 

Cesta: Praha - Jablonec - Bedřichov,  u horního parkoviště v Bedřichově (u koupaliště) odboč doprava, po necelém 1 km je odbočka na Královku, tam nesmíš odbočit, naopak  ignoruj zákaz vjezdu a dej se vlevo. Jeď dál, nelze nikam odbočit a po cca 2 km se před tebou ukáže velká dřevěná Šámalova chata - průkazky ke vjezdu dostaneš od p. vedoucí Dobešové - ta zná moje jméno a BBCC.

 

Nástup: pokud to bude jen trochu možné, přijeďte všichni v pátek ať využijeme ubytovací kapacitu, tak je i ubytování objednáno. Není to samozřejmě dogma.  Hlavně nemůžu nechat spát lidi na zemi a s tím, že zbudou v pátek volné postele.  

 

Spojeni: adresa: Šámalova bouda, Bedřichov 48, PSČ 468 12, tel: 0428/71 36 71, vedoucí se jmenuje p. Dobešová.

 

Mapy: trasy jsem vybral a projel podle publikace "Euroregion Nisa" , kde je popis tras, profily, vzdálenosti atd. V sobotu jedeme trasu "Nad severními srázy" str. 41, v neděli trasu "Jizerka" str. 38.  Vhodná je jakákoliv mapa Jizerských hor, např. Jizerské hory 1:75.000 č. 103.  Trasy jsou středně  až méně náročné,  restaurací spíš méně. (Ale jsou tam). Povrch asfaltový nebo zpevněný - značený pro cyklisty. 

 

Organizace jízdy: rozdám černobílé kopie map. Trasu znám a měl bych jet první. (Kdo bude mít orig. mapu asi se neztratí a může jet sólo). Na každém rozcestí se zastavím, počkám na posledního a popíši místo, kde bude další "čekání" - to pro ty co mě nutně budou potřebovat předjet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


sobota

sobota

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


neděle,

pojedeme jen po 32,3 km (od "Pod Bukovcem" do "Pod Bukovcem"),  tu  horní smyčku

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                  Šlapej dál. Pepik

 


Sobota - informace k trase.

 

Pokusíme se vyjet v 10.00

 

vysvětlivky:  pnp = počkáme na posledního

                      žtz  = žlutá turistická značka,  m - modrá, z - zelená č - červená atd.

                       

            Trasa není ani dlouhá, ani náročná, z 90 % vede po asfaltu s vyloučením automobilového provozu , pár km po panelech (ty trochu drncají). Není potřeba spěchat. Naopak nabádám k soustavnému kochání a nařizuji pohodu. To co uvidíte opravdu stojí za to. Pokud se nestane nic mimořádného a vyjedeme-li v cca 10.00, měli bychom se vrátit nejpozději do 17.00. (průměrný cyklista to jezdí  3 hodiny !!!).  Na této trase nepotkáme žádnou klasickou restauraci s kuřecím řízkem a hranolky ani s gulášem. Ale jisté občerstvené bude.

 

1.      Od Šámalovky vyrazíme zpět do Bedřichova (tudy kudy jsme přijeli auty) k parkovišti u koupaliště pnp. (3,3 km). Všimněte si odbočky doleva těsně před Bedřichovem, po té odpoledne přijedeme.

2.      Z parkoviště se vydáme společně po asfaltce směr Liberec. Asi po 500 m odbočíme doprava na ztz, po které dojedeme tzv. Vládní cestou k přehradě. pnp (3,8 km).

3.      Přejedeme po hrázi přehrady a v lese se napojíme na žtz po níž dojedeme na křižovatku, pnp. (1,8 km).

4.      Po 100 m dojedeme společně na další křižovatku. Žtz se rozdvojuje, my se dáme po zpevněné neoznačené (mírně doleva) tzv. Travnatou cestou. Ta se ke konci dost nebezpečně svažuje (pozor příčné vodožlaby) a končí na asfaltce. pnp (1,9 km).

5.      Odtud nás čeká  stoupání po asfaltu vpravo. Na vrcholu pnp.

6.      Dále jedeme cca 500m po ztz, pak po žtz až k zimnímu kiosku. pnp (3,5 km).

7.      Budeme pokračovat po žtz až na čtz. Můžeme se zastavit na vyhlídkové skále "Krásná Máří" pnp. (tam jsem ani já ještě nebyl) a pak pojedeme po Stolpišské silnici čtz k Tetřeví chatě pnp (3,9 km).

8.      Od Tetřeví chaty ještě po žtz k rozcestníku žtz a ztz,  pnp (1,2 km)

9.      Dále objedeme po vyhlídkové cestě okolo Smědavské hory. Dvakrát přetneme žtz  a pnp v exotickém bufet "Na Knajpě" (pivo, polévka, sušenky, grog apod.)

10.  Občerstveni a odpočati ( i když nebude po čem odpočívat),  vyjedeme po mtz směrem na východ. První odbočku mtz doleva mineme !!! a dáme se doleva až na druhé !!! odbočce mtz. Ta nás zavede  k Liščí boudě, pnp (4,5 km). Upozorňuji na dojemně romantická zákoutí Jeleního potoka po pravé straně cesty. Stojí za to slézt z kola, sejít pár metrů k potoku a rozjímat. Nic nám neuteče. 

11.  Od Liščí boudy vystoupáme  do údolí. Po chvíli narazíme na žtz a před námi se objeví vodní nádrž Josefův Důl (kterou se mi doposud nepodařilo restituovat). Dojedeme k hrázi a pnp. (4,5 km)

12.  Přejedeme společně hráz. Kdo pojede samostatně pokusí se trefit k Jablonecké chatě. Odtud je to již jednoduché, pojedeme dále kolem Královky a  dojedeme k odbočce do Bedřichova. Nesjedeme ale úplně na parkoviště, to by bylo zbytečné, nýbrž se dáme po nám již známé silnici označené 3023 na kterou jem upozornil v bodě 1. k Šámalovce.

 


Neděle - informace k trase.

 

Pokusíme se vyjet v 10.00

 

vysvětlivky:  pnp = počkáme na posledního

                      žtz  = žlutá turistická značka,  m - modrá, z - zelená č - červená atd.

                                uvedené km v závorce jsou orientační (od jednoho pnp. k druhému)        

                       

            Trasa není ani dlouhá, ani náraočna, z 90 % vede po asfaltu s vyloučením automobilového provozu , pár km po panelech (ty trochu drncají). Není potřeba spěchat. Naopak nabádám k soustavnému kochání a nařizuji pohodu. To co uvidíte opravdu stojí za to. Pokud se nestane nic mimořádného a vyjedeme-li v cca 10.00, měli bychom se vrátit nejpozději do 17.00. (průměrný cyklista to jezdí  3 hodiny !!!).  Na této trase potkáme jedinou restauraci a to zvanou Smědava. Klasickou restaurace s kuřecím řízkem a hranolky  s gulášem apod. a opět zavítáme do bufetu Na Knajpě.

 

1.      Po ránu se sbalíme, odevzdáme pokoje a opustím toho dne nadobro Šámalovku. S koly na autech přejedeme kolem Královky, přes Josefův Důl, Kořenov na hlídané parkoviště "Pod Bukovcem" (60 Kč na celý den). pnp.  Tam se seřadíme do peletonu a vyrazíme z kopečka k Hnojovému domu. Před ním uhneme doprava po ztz. Tu opustíme cca po 1,5 km a budeme pokračovat po tzv. Lasičí cestě až k Rybím loučkám (2,9 km). pnp.

2.      Dál pojedeme kolem Vlčích kamenů až narazíme na ztz (2,2) pnp.

3.      Pokračujeme kolem Zelených kamenů  až narazíme na křižovatku ve tvaru "T" pnp a dáme se doleva  tzv. Smrkovou cestou. Ta nás přivede k hospodě Smědava. (3,4 km) pnp a občerstvení ev. oběd.

4.      Občerstveni pojedeme po hlavní silnici po ztz. Asi po 1,5 km odbočíme ze silnice doprava stále po ztz. Ale i tu opustíme asi po 800m a budeme pokračovat po zpevněné cestě až k bufetu "Na Knajpě". pnp. Občerstvíme se. (od Smědavy 5 km).

5.      Stejně jako v sobotu se vydáme po mtz, ale tentokrát uhneme již na první !!!!! odbočce  mtz doleva. Asi po 200 m opustíme mtz a dáme se po zpevněné cestě doleva. Po 2 km se napojíme na ztz a ta nás dovede až k Marianskohorské boudě. (4,5 km) tam pnp.  

6.      Pomalu vystoupáme kousek do kopečka po žtz, která nás asi po 500 m opustí. My pokračujeme po silničce k "Protržené přehradě" (2 km) pnp

7.      Od ní jedeme po žtz až k hlavní silnici.(1,4 km) pnp.

8.      Pojedeme kousek po silnici a asi po 200 m odbočíme stále po žtz doprava. Budeme stále stoupat, vpravo uvidíme vodní nádrž Souš. Jelikož v následujících 3 km mapy poněkud lžou, snažte se jet po cestě značené 3020.  Přejedeme hřeben, sjedeme z kopečka na křižovatku s Promenádní cestou  (3,2 km). pnp.

9.      Dáme se doprava a za chvíli jsem zpět na parkovišti "Pod Bukovcem" (2,3 km).

 

Mapa udává, že trasa měří 32,3 km v reálu to může být o 1 - 2 km jinak.   

 


(zaZIPovanou ) originální Pepovu pozvánku ve formátu doc pro Word lze stáhnout zde.

Brč