Akce BBCC
Výprava korytem Botiče
18. 5. 2000.

Úvod

Nebývalé sucho a teplo umožňují uskutečnit výlet jako vystřižený z Rychlých šípů: zvu Vás na jedinečnou dobrodružnou výpravu, která Vás donutí revidovat Vaše dosavadní znalosti o Praze a jejích periferiích, zavede Vás do džungle, ale také do míst velkého historického významu a kulturní hodnoty, napumpuje Vám adrenalin do žil, ale také romantickými barvami slunečního západu a chladivého světla úplňku polaská duši a to vše v dosahu MHD. Nabízím čtyři hodiny účinné kůry proti nudě života v průběhu pracovního týdne. Nabízím Vám novou vrstvu paměti, která obohatí Váš život: tak jako je jen pár lidí na Zemi, kteří mohou pohlédnout na Měsíc a říci: “tam jsem byl”, Vy budete moci po tomto výletu jako jedni z mála říci: “tudy jsem šel”. Zvu Vás na odpolední výlet korytem Botiče přes vinný sklípek u Hamráku na Hostivařskou přehradu.

Botič, ve středověku též nazývaný Vinný potok, formoval terén i historii mnoha čtvrtí na jihovýchodě Prahy. Jeho koryto je od Vyšehradu, kde ústí do Vltavy, až po Záběhlice regulováno a vydlážděno – vzniká tak nová cesta touto částí Prahy, úplně odtržená od ruchu města, představující netušený svět, samostatný mikrokosmos. V těchto dnech je následkem sucha velice malý průtok vody, který umožňuje podniknout suchou nohou peší výlet korytem. Cestou uvidíme velká hejna ryb, která se prohání čirou vodou potoka, nezvyklé pohledy na pražské památky, kulturní, společenské a průmyslové dominanty. Cestou projdeme několik tunelů a podejdeme spousty mostů a potrubí, tam, kde změt vegetace znemožní cestu korytem, půjdeme po souběžných komunikacích. (Pro podrobnější popis viz itineráž níže). Na hranici Michle a Záběhlic se uvolňuje sevření koryta a cesta již povede na úrovni okolního terénu, obvyklými cestami a pěšinami. V Záběhlicích si zprahlí a unavení odskočíme do vinného sklípku zbudovaného z bývalé ledárny na doušek nebo více dobrého Moravského vína s paprikovou klobáskou. Potom zamíříme podél meandrů potoku dál, k Hostivařské přehradě, kde se plánuje koupání při měsíčku a podle zájmu i miniaturní ohníček. Po desáté hodině večerní výlet končí.

Itinerář

Naštěstí je Botič popsán ve vodáckém průvodci a máme tak k dispozici podrobnou kilometráž.

Km Čas Poznámka
0 Botič se vlévá u železničního mostu do Vltavy
0,5 18.00 Sraz na Ostrčilově náměstí na zastávce tramvaje 7, 24, 9?
1,3   Podcházíme Nuselský most, 100m před ním se nachází jediná mně známá šlajsna na Botiči.
2   Divadlo Na fidlovačce
2,2   Most pod Bělehradskou ulicí
2,4   Tunel (100m) pod kolejemi z Vršovického nádraží na Hl. n.. Pod úrovní terénu vstupujeme do parku pod Grébovkou.
2,7   Nepřekonatelný jez, obchází se po břehu
3,3   Obcházíme Vršovický dolíček – Bohemians
3,7   Kyneme FÚ pro Prahu 4 a 10 a přes silnic obcházíme nepřekonatelný vodní stupeň
4,3   Další vodní stupeň, tentokrát již Michelský
5,4   Tunel, 150m, jít po pravém břehu
5,6   Na konci tunelu jez, obejít po břehu
6,2   Poslední a nejdelší tunel, kterým půjdeme: měří 200m, jít po pravém břehu. Překonatelný chůzí do boku v předkolonu s namočenými palci u nohou. Úsek mezi těmito tunely projdeme po silnici, neboť hustá vegetace nedovoluje chůzi při vodě.
6,4-7,9   Tuto partii projdeme po povrchových komunikacích, protože koryto je neudržované a v cestě je tunel bez suchého chodníku.
8,2 Do 20:00! Ochutnávka vín ve sklípku na Hamerském rybíníce, kochání výhledem na románský kostelík a ostrůvek, který zbyl po středověké trzi. Ve 20:00 se zavírá sklípek
8,2-13,4   Cesta chráněným územím podél meandrů Botiče, dotyk drsné přírody na území Prahy
13,7 21:00 Konečně na hrázi Hostivařské přehrady.
14,5 21:06 Začátek koupání při měsíčku
  22:00 Oficiální konec akce, vyhlášení výsledků

 

S sebou:

 

Poznámky:

Jak jste si jistě všimnuli, chybí zmíňka o datu v celém textu této pozvánky: to pproto, že toto datum je třeba ještě ustanovit. Jako nejvhodnější se jeví tato středa nebo tento čtvrtek. Potřebuji znát Vaše názory co nejdříve, vhodné počasí nepotrvá věčně… Pro změkčilé jedince představují mezníky 20:00 u Hamráku a 21:00 na hrázi Hostivařské přehrady přirozené časoprostorové milníky, kde se mohou k výpravě připojit.

Příloha:

Operační mapka bojiště (na podkladě digitální mapy Geobáze).

clickni na mě a zvětším se!

Pro BBCC připravil Jarda Valach


Poslední úpravy stránky: 23.09.2000 17:58