Ahoj BíBíCíCáci!
jednodenní akce BBCC

Jince
přesněji

Narušení vojenského prostoru Jince

se koná dne 23. 10. 1999

jordan.jpg (70717 bytes)

PointYellow.gif (280 bytes) Úvod:
Brdy jsou nejvyšší středočeské pohoří tvořené souvisle zalesněnými vrchy s nejvyšším vrcholem Tok 865 m. Roku 1926 byl v Brdech zřízen vojenský výcvikový prostor určený jako dělostřelecká střelnice, koncem čtyřicátých let pak byly zrušeny vesnice, např. letovisko Padrť u Padrťských rybníků. Oblast je až do současnosti využívána jako vojenský prostor, ale zákaz vstupu není striktně vynucován. Místní občané jezdí do vojenského prostoru na houby a na dříví (většinou trabantem), nebo si zkracují cestu mezi Příbramí a Rokycanami. Někdy uvnitř prostoru místní policie vybírá pokuty za porušení zákazu vjezdu, cyklistů si ale nevšímá. Lesníci a hlavně rybáři jsou alergičtí na pytláky, kterých je prý hodně. Hlavně se kradou tolstolobici z Padrťských rybníků.
Oblast vyniká krásnými scenériemi, neporušenou přírodou (u zámečku Tři Trubky je slavné hnízdo čápů černých s kamerou) a je protkaná hustou sítí asfaltových silnic různé kvality (někde je kvůli tankům dlažba). Ve vyšších partiích má příroda horský charakter. Pro cykloturistiku je to ideální terén.

PointYellow.gif (280 bytes) Sraz: sobota 23. 10. 1999 v 10:00 v obci Felbabka před chalupou č. p. 23.

PointYellow.gif (280 bytes) Popis cesty:
Felbabka se rozkládá na severním okraji vojenského prostoru Jince poblíž Hořovic, okres Beroun. Z Prahy je nejlepší jet po dálnici na Plzeň a na exitu 34 odbočit na Žebrák, podjet dálnici a jet směrem na Hořovice. V Hořovicích odbočit vlevo přes Červený potok směrem na Příbram a nechat se vést objížďkou (v září tam ještě byla) až do Felbabky. Raději se ale podívejte do autoatlasu, protože z Hořovic do Felbabky se dá jet různě, např. přes Rpety. Hned za cedulí Felbabka - jakmile to jde -zahnout vpravo kolem malého plivátka (pozn. pro Brče a Pepu: jde o fekální nádrž naprosto nevhodnou na koupání) a hned - zase jakmile to jde - vlevo do ulice mezi chalupami. Tuším druhá chalupa vlevo má č. p. 23, jejíž majitel laskavě souhlasil, že tam necháme auta, ale sám raději nepřijede s průhlednou výmluvou, že bude v té době mimo republiku. Budeme parkovat vpravo u plotu. Z Letné do Felbabky je to asi 60 km.

PointYellow.gif (280 bytes) Trasa: Celkem asi 65 km.

PointYellow.gif (280 bytes) Obtížnost terénu: Nízká. Trasa vede většinou po asfaltu různé kvality nebo někdy po dlažbě. Pouze cesta k zámečku Tři Trubky je zpevněná. Cesta prvních asi 10 km k bunkru Jordán převážně mírně stoupá (asi 1,5 km prudčeji), všechno se dá jet. Od Jordánu asi 8 km skopce, k hájovně Na Rovinách mírně do kopce a pak zase skopce až k Padrťským rybníkům. Pak skopce asi 6 km až k Americe, kolem Strašic následuje rovina, pak mírné stoupání a zase dlouho skopce až do Dolní Kvaně. Pak asi 2 km prudce nahoru po kvalitním asfaltu na Hejlák a zpátky po silnici, po které jsme již jeli, převážně skopce (asi 8 km) do Felbabky. Všichni členové BBCC to v pohodě ujedou, nebude žádné bahno. Pro psy to je vhodné pouze v košíku nebo v batohu.

PointYellow.gif (280 bytes) Co si určitě vzít sebou: Jídlo a pití. Cestou nebude žádná hospoda ani lidské sídlo (s vyjímkou dvou vojenských posádek). Po návratu do Felbabky půjdeme do místní hospody. Dobře a levně tam vaří, např. erotický řízek.

PointYellow.gif (280 bytes) Co si sebou určitě nebrat: Střelné zbraně - především lovecké, granáty, pytlácká oka, rybářské pruty, blbou náladu.

PointYellow.gif (280 bytes) Pokyny pro chování ve vojenském prostoru: Narušení vojenského prostoru provedeme od severu a celý jej projedeme jižním směrem k Padrťským rybníkům a zase zpátky. Je tam spousta asfaltových silnic, ale nikde žádné značení. Většinou tam fungují mobilní telefony, zvláště ve vyšších polohách. Nejsou tam žádné hospody, proto jídlo a pivo sebou! Bez mapy a bez kompasu se snadno zabloudí. Kopie mapy s vyznačenou trasou bude účastníkům rozdána na startu. GPS vítáno. Mimo silnice je nevybuchlá munice a provádí se intenzivní odstřel spárkaté zvěře. Cestou se budeme vyhýbat dělostřeleckým granátům a palbě vojáků, lesníků a rybářů, kteří nás budou honit. Plechovky od piva budeme muset zahrabávat, aby nás neprozradily.

V případě zadržení policií, armádou, lesníky nebo rybáři je nutné dodržovat následující pravidla:

Pokud budeme dodržovat všechna uvedená pravidla, budeme mít hezký zážitek.

Brzi


Poslední úpravy stránky: 23.09.2000 17:10