Akce Chorvatsko z jachty

aneb 

Když ti vítr napne plachtu, 

když ti plachta popožene jachtu, 

je snadné žít,

je snadné žít.

11. září – 18. září 2004

Vážení a milí námořníci a námořnice, posádko plachetnice Atoll 43,

 

blíží se prázdniny kdy se všichni rozprchneme na dovolené, která rychle uběhne, a  tím se též  kvapem blíží 11. září 2004, kdy vyplouvá z Rogoznice jachta Atoll 43 s posádkou jíž jste členy.

 

1/ Irena Pospíšilová

2/ Alois Pospíšil

3/ Zorka Krejčí

4/ Petr Krejčí

5/ Jarmila Fialová

6/ Jan Brčák

7/ Gabriela Kalivodová

8/ Vladimír Krajča

9/ Jiří Krejčík

10/ kapitán

 

Znovu opakuji, že jachta vyplouvá 11.září 2004, nalodění je v dopoledních hodinách (od 10.00 hod.) v sobotu 11.září 2004 v marině Frapa V Rogoznici. Je tedy nutné být v marině Frapa nejpozději v 10.00 hod.

Protože někteří z Vás vyslovili přání si týdenní plavbu a pobyt v Chorvatsku prodloužit nechám zde prostor pro Vaše nápady a iniciativu. Je možnost vysokohorské túry ve slovinských Alpách okolo Triglavu 2864m, dále navštívit národní park Krka se spoustou vodopádů, jezer a krasovou řekou ( blízko Rogoznice ) . Nebo mohu zajistit ubytování na Ugljanu nebo Dugim otoku a užívání si pohostinnosti místních rybářů.

Ale nyní zpátky na jachtu, co sebou vzít na palubu. Podle zkušenosti čím méně věcí tím lépe, ale přesto něco sebou vzít musíme.

 

Výbava

1/ plavky – doporučoval bych dvoje, na palubě dosti fouká a mokré plavky ve větru působí jako lednička , tak je dobré se převlékat. To samozřejmě neplatí pro Brče, ten je vždy a všude bez – plavek!

2/ brýle – také bych doporučoval dvoje! Ty první často končí v moři. Je též dobré sluneční brýle opatřit  “kaničkami“ kolem krku.

3/ kšiltovku – tu především pro námořníky, slunce je dosti ostré a na otevřeném moři dosti zrádné! Tak pánové, kteří již mají prořídlé temeno hlavy, jejichž kštice již vzala za své, by tuto výbavu neměli podceňovat. Je též možno nahradit pirátským šátkem.

4/ opalovací krém – sluníčko i v září na moři, kde fouká a budeme se koupat bude dost intenzivně opalovat. Tak nezapomenout krém s vyšším opalovacím faktorem. Ke krému nezapomenout přibalit i toaletní potřeby.

5/ oblečení – zde bych se řídil pravidlem, čím méně tím lépe. Ale přesto bych vzal: pár triček některá s dlouhými rukávy, kraťasy, teplou flísku, nepromokavou tenkou bundu, dlouhé kalhoty, ponožky

6/ obuv – na palubě jachty se chodí bosi. Ale budeme se též pohybovat po pevnině a tudíž je dobré mít sandály, které by vydržely i koupel v mořské vodě. Dále tenisky, ale protože budeme též na Kornatech, kde je dosti ostrý, opravdu ostrý a skalnatý povrch doporučoval bych pevnou obuv – pohorky, abychom mohli všichni dosáhnout vrcholu a mít možnost vyvrcholit na vrcholu a kochat se překrásnými pohledy na “ biblickou“ krajinu. Opravdu to stojí za to. Panorama  z vrcholu je zde nezapomenutelné !!!

7/ spacák – vzít sebou spacák. Z bezpečnostních důvodů budeme na noc kotvit v zálivech nebo přístavech. Rád bych především preferoval kotvení v zálivech pro romantiku, čistotu a možnost si rozdělat oheň na břehu. Je pak nádherné usínat pod širákem. Tak hluboké a nádherné nebe s tolika hvězdami jsem nikde jinde neviděl. K tomu vůně levandule a jiných silic působí na člověka velmi uklidňujícím účinkem. Baterky se zde dobíjejí sami.

8/ fotoaparát – nezapomenout, protože bude co fotografovat.

9/ dalekohled – kdo má dalekohled tak vzít, bude se na co dívat a co pozorovat. Rajče, neber sebou ale ten svůj hvězdářský – loď houpe.

10/ hudební nástroje – kytary ( Brč a Rajče ) harmonika ( Rajče ) ostatní posilujte a vylaďujte hlasivky.

11/ CDčka – na lodi je CD souprava. Můžeme si pustit klasiku, je velmi uklidňující a nebo oblíbené evergreeny.

12/ peníze – vzít sebou eura, popřípadě kuny, kreditní kartu. Nebudeme peněz potřebovat mnoho, ale přesto na nějakou tu večeři, pití, zmrzlinu, nějaký ten vstup, ovoce a zeleninu, pečivo, benzín, dálniční poplatky, atd.

13/ rybářské náčiní – kdo má a kdo chce může sebou vzít, a zkusit rybářské štěstí a zásobit posádku potravou.

14/ potápěčské brýle, ploutve,atd. – pod mořskou hladinou je se na co dívat a tak by bylo škoda i tuto možnost nevyužít.

15/ pojištění – každý by měl mít uzavřeno připojištění, popřípadě průkaz evropského pojištěnce.

16/ pas – ten snad nemusím připomínat

 

Jídlo

Domnívám se, že by nebylo dobré aby každý bral sebou na palubu vše. Navrhoval bych, domluvit se společně na “proviantu“. Na jachtě je plně vybavená kuchyň s malou ledničkou.

V podstatě by se jednalo o 8 x snídani pro 10 námořníků/nic

                                         8 x oběd ………………………………..

                                         6 x večeři ………………………………

snídaně: káva, čaj, džus, párek z konzervy, paštiky, džemy, ovoce, ovesné vločky, med, atd.

 

oběd: polévky, špagety, šunka z konzervy, rýže, brambory, atd.

 

večeře: jednu večeři máme zajištěnu na Kornatech ( navštívíme druhé letní sídlo rybáře Zorana na jednom z ostrovů přírodní rezervace Kornati ) u rybáře Zorana budou všelijaké mořské potvory.

Druhou pak máme zajištěnu u rybáře Vladka a jeho ženy Marie na ostrově Ugljanu. Někteří z Vás již tyto kuchyně vyzkoušeli a tak vědí do čeho jdou. Ostatní můžeme řešit návštěvou místních konob, nebo z vlastních zdrojů. Musíme být ale připraveni také na situaci vše řešit z vlastních zdrojů. Zde bych poprosil o pomoc dámskou část posádky, aby převzala iniciativu při sestavení jídelníčku a seznamu proviantu, který by se měl pořídit.

 

Pití

Z Prahy bychom si měli na palubu jachty dopravit pivo, vody, minerálky, džusy a doporučoval bych i víno, protože mi připadá naše vino lahodnější a i lacinější. Místní si samozřejmě můžeme dokoupit. Také můžeme přibalit něco ostřejšího. Rajče si též sebou  přibalí svůj oblíbený Red Bull.

 

Trasa plavby

Po nalodění v Rogoznici, bychom vyrazili jihozápadně na ostrov Vis. Ten je zajímavý tím, že zde měl sídlo velení za druhé světové války B.Tito.

Též zde má Česká republika vilu, kterou pořídil pan prezident T.G. Masaryk a v níž trávil několik svých dovolených.

Pak bychom pluli jihovýchodně na ostrov Korčula do přístavu Vela Luka , který je prý rodištěm velkého cestovatele a objevitele Marca Pola.

Dále vyrazíme severně na ostrov Hvar do nádherného starobylého a Římany založeného přístavu Stari Grad.

Následně poplujeme severně kolem ostrva Brač, Šolta směrem k přírodní rezervaci stovky ostrůvků Kornati. Toto místo myslím všechny učaruje, tak jako očarovalo mne. Zde nás čeká večeře již  mnohými z Vás známého rybáře Zorana.

Dále dorazíme na nejsevernější místo naší výpravy, na ostrov Ugljan, kde nás bude čekat rybář Vladko se svojí ženou Marií. Jejich skvělou kuchyň také mnozí z Vás již ochutnali a tak věřte, že mě se již nyní sbíhají sliny.

Pak již musíme napnout plachty a vyrazit jižně do Rogoznice, kde končí naše první mořská výprava na jachtě. Pevně věřím, že se Vám zalíbí a nebude poslední.

Program je dost nabitý a tak bych doporučoval, že místa kde se nám bude mimořádně líbit bych si vychutnal a nepospíchal na další. Tím se ale může stát, že některá plánovaná místa vynecháme. Vše též zaleží na počasí, které ale bývá v tuto roční dobu stabilní a nejpříznivější.

 

Cesta do Rogoznice marina Frapa

Někteří z Vás vyslovili přání si tuto akci prodloužit tzv. “předakcí“. Zatím mám informace, že Radka a Tonim dorazí  do Rogoznice přímo z Bregenzu. Gábina je též pracovně vytížena a předakce se nebude moci zúčastnit. Irena s Lojzou by rádi udělali několikadenní výšlap na Triglav před plavbou Jaderským mořem. Nemám informace o představách Jáji, Brče a Rajčete. Byl bych moc rád, kdybychom se mohli dohodnout a upřesnit dopravu a obsazení aut. Do Zadaru v té době již bude otevřena dálnice a tak cesta bude nejenom pohodlnější, ale také rychlejší a bezpečnější. Na dálnici se vybírá mýtné o jehož výši zatím nemám informace, ale nebude to nic tragického. 

 

Zpáteční cesta do Prahy

Na zpáteční cestě do Prahy navrhuji se zastavit v Ljubljani, kterou urbanisticky významně ovlivnil architekt Josiph Plečnik. Tohoto architekta si oblíbil náš pan prezident T.G. Masaryk, který ho pověřil rozsáhlými architektonickými úpravami na Pražském hradě.

Proti J. Plečnikovi intrikovali a tvrdě ho kritizovali mnozí vlivní čeští architekti. S odchodem pana prezidenta T. G. Masaryka odešel i jeho architekt J. Plečnik. Oba ale vtiskli  rekonstrukci Pražského hradu ducha svých významných osobností a své životní filozofie.

 

 

Přání

Těším se na Vaše nápady, připomínky a iniciativu k této akci.

 

Všem Vám přeji krásné prožití letních dovolených a příjemné okamžiky s Vašimi nejbližšími, které jsou tak vzácné. Přeji Vám po celou dobu léta mnoho sluníčka a to nejenom na obloze.     

 

 

Na všechny z Vás se těším v září na palubě jachty Atoll 43

 

 

 

                                                                      Váš Jirka Krejčík