akce Tišnovsko na kolech
5.-8. 5. 2017
history

Brtsch

Pro BBCC

Ahoj milí účastníci,

moc děkuji za Vaše poděkování za akci "Tišnovsko na kolech". Těší mě, že se vám akce líbila, bylo to opravdu moc hezké a vše nám skvěle vycházelo. Brjájové se bohužel nemohli kvůli úrazu maminky Jáji zúčastnit.
Všichni jsme se sjeli cca v 21.00 až 22.00 v pensionu Pod Sýpkou v Lomnici u Tišnova. Mirek již před příjezdem prověřil odolnost svých kol (Danky a Mirka) tím, že při nezbytném nákupu na poslední chvíli omylem vjel autem i s koly na střeše do podzemních garáží v obchoďáku. Naštěstí kola vydržela.

Ještě jednou jsem proměřovala naše trasy a shodla jsem se s Mirkem:

1. den Lomnice, podél Svratky (pstruzi a lipani), hrad Pernštejn, podél řeky Nedvědičky, lehké bloudění v lese, z kterého nás zachránila Gábiny nyvigace, oběd v Šafránkově mlýně u řeky Loučky, pěšky podél Loučky do Trenckovy rokle (rokle bídného barona Trencka, velitele pandurů) a zpět, záchranná akce s pejskem Nikem až do penzionu pod Kapličkou ve Skryjích (cca 8 km) = zde za záchranu pejska dostáváme pivo zadarmo, dále podél Loučky do Lomničky, lesem do Lomnice : celkem 52 km, 1150 m převýšení. Mirek s Dankou = 50 km a 1250 m převýšení.
Na vysvětlení převýšení:
Mirek s Dankou dodrželi původní trasu v obci Horní Loučky dál přes kopec . Ovšem jak se vyjádřili místní na náš dotaz kudy jet, protože se nám to zdálo dost do kopce : "snad nechcete jet přes ten hank, vždyť ten nevyjedou ani starší auta"... No a představte si, že Mirek s Dankou to dali. Náhodní kolemjdoucí turisté se však velmi podivovali, že kolo do kopce jede samo, neboť Mirek při tom sklonu nebyl vůbec vidět :-).

2. den: O jednu hodinu je odložen start (na radu Meteoradaru), neboť prší. Čas u kafíčka je využit horlivou debatou o zdravé výživě, posléze Ireninou recitací básně z mobilu, protože tu vodu jsme opravdu ani kolektivně dohromady nedali :
Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil,
na břehu řeky Svratky roste nízká tráva,
rád chodil jsem tam denně, koupal se a snil,
na břehu řeky Svratky kvete rozrazil
a voda je tu těžká, chladná, kalná, tmavá.....

No a velmi důležitá informace : Lojza prošel celkem úspěšně testem na Alzheimrovu chorobu. Nakreslil hodiny se všemi číslicemi správně za sebou, taky krásně kulaté, zapomněl jenom na rafičky :-)

Trasa 2.dne:
Lomnice, rozhledna Babylon, oběd v Lysicích, výšlap do rozcestí pod Chlumem, rozhledna Malý Chlum, sochy husitských bojovníků, pivo v Černé hoře, rozhledna Žernovník. A dále jen Radka, Lojza a Irena ke Krkaté bábě (kvůli které i Hitlerovi stavitelé dálnice udělali okliku), potom po modré do strašného krpálu pěšky. Těsně pod vrcholem Radka vysílením (a uklouznutím) padá a na Radku padá i její kolo (asociace prvního pádu Ježíše pod křížem na Kalvárii), dále přes hluboké lesy a vysoké kopce a hory (pomník partyzánů, zříceniny, brody, prudké výšlapy, ale také nádherné rozhledy), a přes velký kopec po žluté do Lomnice. Zkrátka etapa jen pro tvrdé jádro. Celkem 50km, 1250 m převýšení.
Gábi+Mirek = 41,3 km, 890 m převýšení.
Danka + pejsek Lucka bez kola, jen procházky po Lomnici (židovský hřbitov ...) a okolí. Dvakrát se museli schovávat před deštěm, zatímco cyklisty déšť ani neohrozil.

Večer v pensionu krásná živá hudba a dokonce jsme si zatančili i valčíček (Kryštof + Tomáš Klus - Cesta).
Nemohl chybět i nezbytný šláftruňk.

3. den: Gábina s Radkou bohužel odjely domů.
Irena + Lojza : Lomnička, Tišnov, na rozhlednu Klucovina nad Tišnovem, a na vrchol kopce Květnice nad Tišnovem, dále podél Svratky do Vev. Bitýšky (opět nutno přenášet kola přes skály nad Svratkou = náročné ale úchvatné), oběd ve Vev. Bitýšce, dále údolím Bílého potoka do Šmelcovna, Deblín, Tišnov, Lomnička: celkem 51 km, převýšení 1100 m. Mirek s Dankou jeli podél Svratky do Vev. Bitýšky a zpět = po cestě nad Svratkou jsme se potkali na úzké skalnaté cestě a měli jsme trošku problém se i s koly vyhnout.
Když jsme odjížděli kolem 18 hod. do Prahy bylo už zataženo a začínalo krápat.
Tomu se říká timing.

Takže se ve výškových metrech shoduji s Mirkem a je mi záhadou, proč Gábině naměřila navigace vyšší převýšení. Možná, Gábinko, máš houpavější kolo a navigace Ti načítá každé zhoupnutí. Nebo jsi jezdila skrz všechny ďolíky a jámy. No nevím. Lojza dodává, že takový rozdíl ve výškových metrech by bylo možné dosáhnout jedině tak, že bys měla navigaci připnutou na svých prsou. :-)

Mějte se hezky, Irena


přejít na Brtsch-novinky
nebo na BBCC-novinky
nebo na Brtsch/hlavní
nebo na Brtsch/akce

nebo na BrtschProBBCC/akce
nebo na BrtschProBBCC/hlavní
nebo na BBCC/hlavní

webmaster: Honza Brtsch - kontakt

Poslední úpravy stránky: 15.05.2017