Všeobecné  pokyny  k  autobusovým  zájezdům

 

CK DELFIN


Nástupní místa

Toto je úplný seznam všech našich nástupních míst. Ne každý zájezd odjíždí z každého města. V Podrobných poky­nech k zájezdu (PPZ) naleznete přesné časové rozpisy u jednotlivých míst.

o      Praha (základní odjezdové místo Adventury) – autobusová zastávka pod budovou Motokovu v ulici Na Strži, 100 m od stanice metra „C“.

Smlouva s majitelem tohoto pozemku nám ukládá udržo­vat okolí zastávky v čistotě a pořádku. Prosíme vás proto: nevstupujte ani neodkládejte svá zavazadla a jízdní kola na přilehlé travnaté plochy. Děkujeme.

Případná další nástupní místa:

o      Brno – parkoviště proti obchodnímu domu TESCO (přes ulici s tramvajovými kolejemi) na úzkém pruhu v úrovni tramvajové zastávky.

o      Plzeň – vně centrálního autobusového nádraží před hlavní budovou ČSAD (Husova ulice).

o      Písek před hlavním nádražím ČD.

o      Příbram – u motorestu HALDA v Dubenci.

o      České Budějovice parkoviště naproti bráně výstaviště Země živitelka.

o      Jihlava – benzinová pumpa ÖMV na dálnici Praha–Brno – na 111. km před sjezdem na Jihlavu ve směru od Prahy. Výstup při návratu je u benzinové pumpy na druhé straně dálnice v opačném směru na Prahu.

o      Beroun – autobusová zastávka Králův Dvůr, Na Knížecí II, na staré plzeňské silnici, zhruba uprostřed mezi dálničními sjezdy Beroun-centrum (18 km) a Beroun-západ (22 km).

o      Bratislava – na parkovišti přímo proti hlavnímu vchodu do zoo. Výstup při návratu u benzinové pumpy proti parkovišti.

Pokud neoznámíte naší CK jinak, předpokládáme, že nastou­píte v Praze. Čekáme nejvýše 15 min. po plánovaném od­jez­du, v případě nečekaného zdržení při cestě na místo srazu oznamte toto neprodleně na dispečink zájezdů CK DELFIN (777 186 906, 603 518 917), případně se snažte sami dopravit na místo dalšího srazu. K odjezdu nezapomeňte vzít nástupní poukaz (voucher).

Co s sebou

Při rozhodování, co vzít s sebou, věnujte, prosím, pozornost klimatickým informacím v PPZ.

1. Turistické vybavení:

a)  noclehy v kempech nebo ve volné přírodě

spací pytel, stan, karimatka, ešus, jídelní příbor, vařič (pro jednotlivce či dvojici postačí menší, např. VAR, PRIMUS nebo BLEUET, pro větší skupinu turistický 1–2plotýnkový na 2kg PB bombu).

Pro zájezdy se snídaněmi a večeřemi

není žádný vařič potřeba!

V žádném případě nedoporučujeme do jižních krajů tzv. vaříky na pevný líh – nebezpečí požáru je značné!!!

b) ubytování  „pod střechou“

Apartmány jsou vždy vybaveny povlečenými postelemi. Bungalovy v kempech bývají ale velmi spartánské, bez dalšího vybavení. Apartmány na Korfu jsou zařízeny včetně sociálního zařízení a vybavené kuchyňky. V Harzu budeme bydlet v mládežnických ubytovnách se sociálním zařízením na chodbě. V každém případě žádné další vybavení na spaní nepotřebujete. Nicméně: při našich cestách se téměř vždy vyskytne noční trajekt nebo noční přejezd autobusu, při nichž s výhodou využijete lehčí spacák.

Případné jídelní vybavení a vařič si vezměte dle informací v PPZ.

2. Oblečení:

Středomoří: běžné letní k moři, pro horskou turistiku (ale také při nočních trajektech) je nutno počítat s chladnějšími nocemi a ostřejším větrem (větrovka, šátek, svetr). Pro túry jsou vhodné poho­dl­né a pevné boty, nejlépe kotníkové. Budeme se koupat v moři – nezapomeňte na plavky.

Střední Evropa: klima je podobné jako u nás na jaře a v létě.

Cyklistika: běžné oblečení na kolo. Doporučujeme cyklistické kalhoty s polstrováním a tričko/dres dobře odvádějící pot. Nezapomeňte cyklistickou pláštěnku a helmu.

3. Dále:

pas, peníze (případně platební kartu), doklad o pojištění, sluneční brýle, baterka, kanystr/láhev na vodu (2 l/os.), kytara nebo jiný hudební nástroj, opalovací krém s vyšším faktorem (min. 12), repelent, tužku. Nezapo­meňte na filmy, příp. videokazety do kamery obojí je v cizině poměrně drahé.

Zavazadla

doporučujeme zabalit takto:

1a. Okružní zájezdy:

(sportovně-poznávací okruhy,

horská turistika a cyklistika)

Věci na táboření a věci záložní, které budou během přesunů těžko dosažitelné, je nejlepší dát do většího batohu, s nímž můžete absolvovat případný program v horách. Vezměte si pokud možno dobrý kletrnikoliv krosnu, jejíž konstrukce je méně skladná a v autobusu překáží. Kdo je přesvědčen, že možnosti programu v horách nevyužije, může tyto věci uložit do nějaké velké lehké uzavíratelné tašky, kufru či vaku.

Osobní věci denní potřeby, pas, peníze a křehčí předměty, které by se mohly ve velkém zavazadle poškodit, je nej­lepší uložit do menšího batohu, s nímž budete chodit na jed­no­denní výlety a který se vejde pod sedadlo nebo nad hlavu do síťky. Nebo necháte tento batoh prázdný a věci dejte pod se­dadlo do tašky. Do batohu přidejte např. igelitový pytel s pro­váz­kem, do něhož odložíte přeby­tečné věci, až s ba­tohem půjde­te na výlet.

Jídlo na cestu (případně na následující den) dejte do tašky či krabice, která se vej­de pod sedadlo. Dvojici např. doporučujeme mít pod sedad­lem tašku s jídlem a operativní batůžek. Krabici volte menší. Na převážnou většinu zájezdů již jezdíme s novými autobusy a v nich je prostor pod sedačkou omezen.

1b. Pobytové zájezdy:

(pěší turistika, cyklistika)

Vzhledem k tomu, že odpadá časté balení všech věcí a pro­gram děláme „nalehko“, je zde balení podstatně méně nároč­né – nejvhodnějším zavazadlem je starší kufr nebo velká sportovní taška. Pro denní aktivity (pěší turistika, cyklistika,...) je potom vhodný přiměřený batůžek.

1c. Autobusová expediční cyklistika

U těchto zájezdů je část nebo celá trasa vedena s balením „natěžko“ do cyklobrašen – podrobné instrukce najdete přímo v PPZ.

2. Všechny zájezdy:

Případné jídlo na vzdálenější část zájezdu, oblečení do hor a jiné méně používané věci dejte do pevné krabice, která se uloží na méně dostupném místě a po vyprázdnění se vyhodí.

Větší propan-butanové vařiče s 2kg náplní, pokud je budete mít, se uloží samostatně (oddělená ploténka od bomby) v dolním zavazadlovém prostoru nebo na vleku. Bombu si výrazně označte.

Pro úvodní noční přesun(y) doporučujeme nebalit spacák do zavazadla, ale zpříjem­nit si jím sezení. Vděčným spo­lečníkem při dlouhých přesunech autobusem je i malý polštářek ve tvaru podkovy.

Pitná voda je na všech našich destinacích bez problémů dostupná, a proto nebudeme k přepravě přijímat kartony pitné vody.

 

V případě přetížení autobusu si vyhrazujeme právo přijmout do přepravy pouze 20 kg na osobu (35 kg včetně kola).

Věřte, že do tohoto limitu se každý pohodlně a s rezervou vejde. Doufáme, že toto opatření přijmete s pochopením.

Bezpečnostní opatření

Peníze a doklady doporučujeme přepravovat rozdělené alespoň do dvou částí: 1. větší část peněz a doklady v tělové ledvince nebo taštičce na krk pod oblečením, 2. menší část peněz v peněžence – buď v zapnuté kapse, nebo v normální ledvince.

Při opuštění autobusu doporučujeme nenechávat cenné věci (fotoaparáty, videokamery, …) ležet viditelně v autobuse. Pokud foťák nebo kameru nosíte s sebou na program, vždy mějte ve městech řemínek přes hlavu, a ne jen přes rameno.

Zdravotnické zabezpečení

K všeobecné potřebě bude vybavená lékárnička. Doporučujeme však každému, aby si vzal svou osobní lékár­ničku s léky, u kterých očekává, že by je mohl potřebovat.

U cyklistických zájezdů by skupina osob jezdících pohromadě měla být vybavena malou lékárničkou pro poskytnutí první pomoci po pádu z kola. Tato lékárnička by měla obsahovat hotové obvazy, dezinfekci, trojcípý šátek, gumové rukavice, žiletku, leukoplast. Velmi vhodným doplňkem lékárničky je izolační alufolie (to není alumatka, ale tenká hliníková folie sbalená do malého balíčku, do které se balí případný zraněný).

Doprava

Všechny zájezdy do uvedených zemí v letošní sezoně po­je­deme autobusy ve standardní dálkové úpravě se sklopnými sedadly splňujícími normy EU (u vybraných zájezdů – viz podmínky v ka­talogu – budou vybaveny klimatizací či bude připojen cyklovlek). Veškerou dopravu budou zajišťovat firmy osvěd­čené v minulých sezonách, převážně FEDOS Beroun. Většinou budeme jezdit autobusy Karosa 936 nebo 956. Všechny jsou vyrobeny po roce 1996 a splňují nejpřísnější bezpečnostní normy EU.

Před odjezdem vždy sestavujeme za­se­dací pořádek, respektující váš věk (starší vpředu, mladší vzadu), přihlášené skupiny a případná další přání (přirozeně v rámci možností).

Ve všech autobusech na našich zájezdech budou řidiči obsluhovat minibar s nabídkou chlazených alko i nealkoholických nápojů (pi­vo, limo, so­da...), během zastávek bude nabídka rozšířena o kávu, čaj, někdy i polévky. Většina autobusů je vybavena chladničkou, která je však určena pro zajištění uvedených služeb a není volně k dispozici účastníkům.

Stravování

PPZ se dočtete, jaký typ stravování je na vašem zájezdu. Jednotlivé typy stravování splňují tyto podmínky:

Bez stravování

U zájezdů, ve kterých není žádné stravování v ceně, se předpokládá, že si účastníci vaří samostatně z potravin, které si vezou s sebou nebo nakoupí na místě. Zvláště v jižních zemích doporučujeme vlastní vaření často prokládat návštěvou místních restaurací a hospůdek. Jižní kuchyně bývají velmi chutné a cenově dostupné.

Snídaně

U zájezdů se snídaněmi připravujeme každý den snídani z potravin, které s sebou vezeme, a částečně z čerstvých nakoupených potravin. Snídaně probíhá formou švédského stolu. Každodenním základem je pečivo, máslo (margarín), džem, čaj, káva, kukuřičné lupínky, dětská kaše. Tento základ je doplňován o denní speciality – saláty, pomazánky, ovoce. Snažíme se, aby skladba potravin byla vyvážená a aby se střídaly snídaně sladké a slané. Snídani servírujeme do vašeho vlastního ešusu a kelímku. U snídaní platí běžná zásada švédských stolů – sněz, co zvládneš, nic si neodnášej (s výjimkou kusového ovoce).

U těchto zájezdů vám můžeme zapůjčit naše vařiče na vaření večeře či teplých nápojů.

Večeře a stravování přes den řešíte z vlastních zdrojů, případně návštěvou restaurací a hospůdek.

Snídaně a večeře

U těchto zájezdů má vaření na starosti náš profesionální kuchař. Snídaně vypadají obdobně jako u zájezdů pouze se snídaní.

Večeře je tvořena polévkou a teplým jídlem. Jídla jsou vařena z velkoobjemových balení potravin určených pro restaurace, doplněné o čerstvé potraviny nakupované na místě. Jídla budou servírována do plechového nerez nádobí, které od nás dostanete. Na začátku zájezdu každý obdrží od kuchaře kelímek, misku, talíř a tác. Příbor musíte mít vlastní. O nádobí se staráte po celý zájezd a na konci jej předáte zpět kuchaři. Nádobí se vydává proti podpisu. Při poškození nebo ztracení budeme požadovat úhradu škody.

Bohužel nejsme schopni zajišťovat speciální vegetariánská jídla. Předpokládáme, že kuchař vyjde vegetariánům (po vzájemné dohodě) u jídel, kde to bude možné, částečně vstříc (například nebude servírovat maso).

K cyklistickým akcím

1. Přeprava kol

Přestože přepravě vašich kol věnujeme neustále se zvyšující péči, neubráníme se občas drobným oděrkám. Proto uvažte, zda zranitelnější části kola neopatřit vhodnou ochranou (např. obal na sedlo apod.). Naše cyklistické vleky jsou sice vyba­ve­ny plachtami, ale přesto pokud uznáte za vhodné, chraňte si vhodným obalem citlivější části kola, např. řídítka s přehazovacími páčkami a přehazovačku. Před cestou sundejte z kol všechno vybavení, které by se mohlo při přepravě poškodit nebo ztratit (brašny, computery, lahve, pumpičky...). Pokud máte na kole „berany“,  otočte je před naložením na vlek dolů. Kola na vlek nakládají naši průvodci s vaší pomocí. Řidiči nemají nakládání kol v pracovní smlouvě, a proto po nich toto nelze vyžadovat.

Na vybraných akcích přepravujeme kola ve speciálních oba­lech v zavazadlovém prostoru autobusu – tyto obaly posky­tu­je CK proti záloze 1000 Kč. Po dohodě s CK je většinou možno vzít si kolo i na necyklistický zájezd.

2. Cyklistická výbava

V katalogu a v PPZ najdete doporučený typ kola. Pokud počítáte s celodenními výpravami, je vhodné mít kolo vyba­vené nosičem a brašnami nebo mít vhodný cyklobatůžek. Nutností je základní sada nářadí a nejpotřeb­nější náhradní díly, zejména duše. Za stav svého kola si ručíte sami, a proto mu dopřejte před odjezdem odbornou prohlídku a pořádné seřízení a promazání. Průvodci vám mohou pomoci při údržbě vašeho kola během zájezdu. Toto ale není jejich povinnost a v žádném případě nepřebírají zodpovědnost za technický stav vašeho kola.

Na všech cyklozájezdech důrazně doporučujeme používat cyklistickou helmu! (Ve většině zemí EU je používání přilby na veřejných komunikacích povinné.) Při jízdě po veřejných komunikacích se nesmí jezdit v „peletonu“, ale pouze v řadě za sebou.

Kontakty na CK Delfin

Tel.: 271 741 364

E-mail: delfin@adventura.cz

Předodjezdová a zájezdová hot-line

(jen 24 hod. před a během zájezdu):

                        603 518 917, 777 186 906    q