PŘEHLED DALŠÍCH POJIŠŤOVEN A JEJICH NABÍDKY

Varování: Nikdy necestujte bez pojištění léčebných výloh v zahraničí !!!

Upozornění: Žádné pojištění není zahrnuto v ceně zájezdu !!!

Nechceme rozhodovat za vás, zda investujete do dražšího pojištění s vysokými limity plnění a luxusní asistenční službou nebo zvolíte pouze levnější standard. Proto vám v tomto letáku předkládáme stručný přehled o mož­nostech cestovního pojištění a další informace.

Pevně věříme, že vaše pojištění bude pouze pojistkou proti zákonu schválnosti a že ho nebudete muset využít v praxi. Přejeme vám, aby se vám na našich zájezdech líbilo a abyste se šťastně vraceli z cest dalekých i blízkých.

Přehled je orientační a nezahrnuje všechny možnosti cestovních pojištění. Aktuální podmínky žádejte ve vaší pojišťovně.

I.   ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ

Pojištěním úrazu se ve většině pojišťoven rozumí běžné pojištění úrazu, které v žádném případě nezaměňujte s pojiš­těním léčebných výloh v zahraničí. V případě úrazu je vám díky tomuto pojištění dle obodování lékařem po ukončení léčby vyplacena určitá částka, která je stejná jako při obdobném pojištění v ČR a nijak nesouvisí s velikostí výdajů na léčení v zahraničí. Příplatek u České pojišťovny činí 5 Kč/den.

II.   POJIŠTĚNÍ ZODPOVĚDNOSTI ZA ZPŮSOBENÉ ŠKODY

Může se vám hodit, až shodíte drahou vázu v obchodě se starožitnostmi nebo nechtěně někoho zraníte.  Příplatek za pojištění odpovědnosti za škody občana v Čes­ké pojišťovně činí 5 Kč/den. Limity plnění je max. 2 mil. Kč.

III.   POJIŠTĚNÍ KRÁDEŽE ZAVAZADEL


Proti krádeži se prakticky nelze v dostatečném rozsahu po­jis­tit, smluvní podmínky pojišťoven jsou v tomto směru vel­mi skou­pé.

U České pojišťovny sazba činí 10 Kč/den. ČP pojišťuje pouze krádež běžných osobních vě­cí celkem do 10 000 Kč, za jednu věc do 5 000 Kč, ale celá řada cennějších věcí je z pojištění vyloučena (např. hoto­vost, ceniny, jízdenky, letenky, dokumenty, šperky, věci sloužící k výkonu povolání, fotografické přístroje, kamery, po­čítače, audiovizuální technika). Pojištění je platné pouze při proka­zatelném překonání překážky, které písemně potvr­dí místní policie. Prakticky je uplatnitelné pouze při násilném vykra­dení uzamčeného pokoje v ubytovacím zařízení nebo při vykradení vozidla. U vozidel ovšem neplatí u odstave­né­ho vozidla v době od 6:00 do 22:00. Za od­sta­ve­né se vozidlo považuje, jestliže není přítomna pojištěná osoba nebo osoba starší 18 let pověřená hlídáním. Pokud se po­jis­títe, pak konkrétně u autobusů Karosa je tedy relativně bezpečný vlastní prostor autobusu, pokud jsou uzavřena okén­ka a uzamčeny dveře. Zavazadlové prostory jsou uzavíratelné pou­ze na kliku, což nebude z hlediska pojišťovny stačit. Po­­kud se zloději podaří krádež v noci a řidič bude současně pří­tomen v autobusu, krádež by v tomto případě měla být uznána.

Prokazatelné okradení na ulici se neuznává. I když podmín­ky pojištění nejsou příliš slibné, zvažte, zda si přece jenom do zemí, kde je vyšší riziko okradení, zavazadla nepojistit. Za země se zvýšeným rizikem, které máme v naší nabídce, považujeme např. Španělsko, jižní Francii, Itálii, Balkán kro­mě Řecka, státy bývalého SSSR, Latinskou Ameriku a Afriku na jih od Sahary.

Bezpečnostní pravidla: Nejbezpečnější je nechat nepotřebné cennosti doma a na o­stat­ní být opatrný. Fotoaparáty je lep­ší dát v rizikových ze­mích do odřeného batůžku, peníze rozdělit a hlavní část mít např. v tělové ledvince pod oděvem nebo v peněžním opasku. Větší finanční re­zervu je nejlepší vozit v cestovních šecích.


IV.   Všeobecné informace o pojištění léčebných výloh


Poznámky k uzavírání pojištění

·         Vždy se zajímejte o aktuální podmínky pojištění, které uzavíráte nebo které za vás někdo uzavírá.

·         Pokud jste vlastníky některé zahraniční platební karty, nespoléhejte se zcela na pojištění léčebných výloh v za­hraničí, které bývá touto kartou také kryto. Vyžádejte si přesné znění podmínek – někdy je jejich součástí poměrně vysoká finanční spoluúčast klienta při každém pojistném případu, často se nevztahuje na úrazy při sportovní činnosti.

·         Doklad o pojištění si nezapomeňte vzít na zájezd s sebou!

Rizika pro nepojištěné

Zejména v případě léčebných výloh jde o mimořádné  finanční rizi­ko – pojistné částky nejsou ve srovnání s výdaji na zá­jezd vysoké. Obecně platí, že ambulantní vyšetření s rent­genem vyjde většinou v Evropě kolem 7000 Kč, pouhý po­byt v nemocnici na 8000 – 15 000 Kč/den. Např. v USA však mohou výdaje na pobyt v nemocnici dosáhnout i 35 000 Kč / den. Rozdíly jsou velké dle jednotlivých zemí i jed­notlivých zařízení. Snadno lze vyvodit, že vážnější a z hle­diska transportu náročnější případy snadno mohou do­sáh­nout statisícových částek, které pak nepojištěný účast­ník může splácet celý život.

Nezapomeňte na bod č. 16.1. našich všeobecných podmínek: Uzavřením CS se zákazník zavazuje uzavřít účinné pojištění léčebných výloh v zahraničí po dobu trvání zájezdu. Nemůžete počítat s tím, že na léčebné výdaje vám za­půj­čí vedoucí zájezdu ze svých rezerv!  

Smlouvy o bezplatné lékařské péči mezi Českou re­pub­likou a ostatními státy

Mezi Českou republikou a některými státy existují smlouvy o vzájemné bezplatné lékařské pomoci pro jejich státní pří­slušníky. Dle informace z Ministerstva zdravotnictví ČR je úroveň plnění těchto smluv ze strany partnerských států velmi rozdílná a nedá se na ně spoléhat. Také již neplatí smlouva mezi VZP České republiky a slovenskou stranou. VZP pojišťuje Slovensko v rámci evropských sazeb, některé pojišťovny mají pro SR výhodnější tarify.


V.   POJIŠTĚNÍ LÉČEBNÝCH VÝLOH – sazby vždy uváděny v Kč/den


Všeobecná zdravotní pojišťovna (Praha 1, Na Perštýně 6/359, tel: 21668111,  www.vzp.cz)

EVROPA +Tunisko, Maroko, Izrael, Turecko a Kypr: pojištění základní:  17 Kč (limit pojist. plnění : 1.250.000 Kč), pojištění S2 : 85 Kč (limit pojist. plnění : 1.500.000 Kč)

SVĚT: pojištění základní : 51 Kč (limit pojist. plnění : 1.800.000 Kč), pojištění S2 : 255 Kč (limit pojist. plnění : 2.300.000 Kč)

Pojištění S2 : pro sportovce provozující nebezpečné druhy sportu, pojistná sazba se rovná pětinásobku sazby základní. Nelze pojistit skok na gumovém laně , skialpinismus , horolezectví, canyonig, jízda na „U“ rampě atd.

Česká pojišťovna (Praha 3, Vinohradská 70, tel. 24250681, 0800/133 666, www.cpoj.cz)

Evropa a Alžírsko, Maroko, Tunisko, Turecko: věk do 14 let 16 Kč,  do 69 let 20 Kč, 70–79 let 40 Kč, 80 let a více 60 Kč (limit plnění 1.000.000 Kč)

Svět kromě USA, Kanady, Japonska, Nového Zélandu, JAR, Austrálie: věk do 14 let 22 Kč, do 69 let 28 Kč, 70–79 let 56 Kč, 80 let a více 84 Kč (limit plnění 1.000.000 Kč)

Zbytek světa mimo výše uvedené: věk do 14 let 32 Kč, do 69 let 40 Kč, 70–79 let 80 Kč, 80 let a více 120 Kč (limit plnění 1.500.000 Kč)

Rekreačně provozované kolektivní nebo individuální sporty (cyklo­tu­ris­tika, rafting, vysokohorská turistika, horolezectví, ly­žo­vání, snowbording a jízda na skibobech a mnoho dalších) je možné pojistit za příplatek 100%, ale pouze  při dodržení bezpečnostních opatření a používání přede­psa­ných ochranných pomůcek! Sjezdy na horských kolech jsou za příplatek 500 %. Dal­ší nebezpečné sporty a provozování výše uvedených spor­tů za jiných než výše uvedených podmínek nelze pojis­tit.

Kooperativa pojišťovna a. s. (Praha 1, Vinohradská 72/1425, tel. 51016111, 0800/105 105,  www.koop.cz)

EVROPA a Turecko 20 Kč, SVĚT: 40 Kč, Senioři od 70 let dvojnásobek základní sazby  (limit plnění 1.500.000 Kč)

Cestují-li děti a mladiství do 18 let v doprovodu obou rodičů, je jejich pojištění zahrnuto v ceně rodičů.

Pojištění sportovní činnosti: lyžování a snowboarding na vy­zna­če­ných sjezdovkách a běžeckých tratích: 40 Kč, sjez­do­vé lyžování mimo vyznačené sjezdovky a na ledov­cích, skialpinismus, vysokohorská turistika, rafting a vodní turistika 100 Kč. Účast na výpravách do míst s extrémními klimatickými pod­mín­kami a na expedicích nelze pojistit.

ČS – Živnostenská pojišťovna a.s (Praha 2, Šafaříkova 24, tel. 24496105; 0800/154154, www.zivpo.cz)

EVROPA + Egypt, Izrael, Maroko, Turecko, Tunisko: LIMIT 1.000.000 Kč: léčebné výlohy 17 Kč, s balíčkem připojištění (úrazové, odpovědnost za škody a poj. zavazadel) 31Kč, LIMIT 3.000.000.Kč: léčebné výlohy 24Kč, s balíčkem připojištění 47Kč

SVĚT: LIMIT 1.000.000 Kč: léčebné výlohy 34Kč, s balíčkem připojištění 48Kč, LIMIT 3.000.000 Kč: léčebné výlohy 48Kč, s balíčkem připojištění 71Kč.

Nebezpečné sporty: možno připojistit za čtyřnásobek sazby : rafting a jiné sjíždění divokých řek, parašutismus, motorové a letecké sporty, létání balónem, horolezectví, vysokohorská turistika, sportovní potápění, skateboarding, akrobacie a skoky na lyžích, motorové sporty na sněhu, vodě a ledu aj. Nelze pojistit skok na gumovém lanu, skialpinismus, lyžování a snowboarding mimo vyznačené trasy.

Lze pojistit i storno zájezdu: 1 % z ceny zájezdu, nutno zakoupit s pojištěním léčebných výloh.

Allianz pojišťovna, a. s. (Praha 2, Římská 12, tel. 24405111, 0800/17000,  www.allianz.cz)

Výše plnění za léčebné výlohy není omezena žádným horním limitem.

Evropa + Alžírsko, Egypt, Izrael, Libanon, Libye, Maroko, Sýrie, Tunisko: 26 Kč (min. pojistné 52 Kč), připojištění 14Kč na úraz, zavazadla, odpovědnost.

Ostatní státy světa 70 Kč (min. pojistné 140 Kč), připojištění 14Kč na úraz, zavazadla, odpovědnost.

Nepojišťuje: paragliding, parašutismus, letec­ké spor­ty, alpinismus, rafting, potápění, horolezectví. Lyžování je bez omezení, ovšem za speciální sazby. Vhodná pojišťovna pro ski­al­pi­nisty a milovníky vol­ných sjezdů.

Lze pojistit i storno zájezdu: 2,8  % z ceny zájezdu, nutno zakoupit s pojištěním léčebných výloh.

Evropská cestovní pojišťovna a. s. (Praha 1, Kozí 5,  tel. 21860111,   www.evropska.cz)

Vysoký standard za vysoké ceny.  Zahrnuje nejen pojiš­tění léčebných výloh, ale i celou řadu rozličných cesto­va­tel­ských rizik (zavazadla, odpovědnost za škody aj.) a čes­kou asis­tenč­ní službu v případě nehody. Uzavírá se minimálně na 4 dny. Sazba standardního pojištění činí 350 Kč/ 4 dny pro EVROPU, 490 Kč pro SVĚT ( 5–10 dní 690 Kč, Svět 1090 Kč atd.).

Připojištění na rizikové sporty (divoká voda, horolezectví, le­tec­ké sporty, potápění s přístroji, skialpinismus aj) na 1–4 dny příplatek 450 Kč, na 5–10 dní 950Kč (v Evropě). Pojištění léčebných výloh včetně pojištění proti zrušení cesty  se počítá z ceny zájezdu (Evropa: 10000 = 890 Kč, 20000 = 1090 Kč atd.). Max. limity plnění pro Evropu 2.400.000 Kč a pro Svět 5.400.000 Kč. Nelze pojistit účast na výpravách do míst s extrémními klimatickými nebo přírodními podmínkami a na expedicích (výpravy do pouští, polární výpravy apod.)

Speciální pojištění  ÖAV  (Alpy, Štefanikova 63, Praha 5,  tel. 02/57328388, fax 02/57324265)

Toto pojištění zajišťuje Öesterreichischer Alpenverein (OEAV), tj. rakouský horský svaz, pro členy tohoto klubu. Členství se může vyplatit všem vodá­kům, skialpi­nis­tům, vysokohorským turistům a  horolez­cům, kteří jedou do hor několikrát za rok nebo na náročnou akci. 

Členství A – 26–60 let 1700 Kč, členství B – senioři starší 60 let, studenti do 27 let, junioři 19–25 let, partneři kategorie A, vdovy a těl. postižení 1330 Kč. Děti a mládež do 18-ti let 770 Kč. Rodinné členství (rodiny s jedním nebo více nezaopatřenými dětmi do 25 let nebo u studentů do 27 let) – příspěvek platí pouze rodiče!!!

S členstvím jsou spo­je­né nemalé výhody: především 50% sleva a přednost na ubytování  na chatách v Rakousku a v Evropě (od Pyrenejí po Olymp). Jedná se o unikátní systém pojištění pro případ  úrazu, nutné záchranné akce nebo nutného transportu po úrazu, o pojištění nemocí a úrazů při cestách do zahraničí a pojištění pobytů v nemocnici i pro případ autonehody nebo nehody autobusu při jízdě do místa svého pobytu v horách nebo do místa svého rekreačního pobytu. Toto pojištění se vztahuje na všechny kontinenty světa.

Výraznou nevýhodou tohoto pojištění je limit plnění, který je pro pobyt v nemocnici pouze 100.000 ATS. Navíc je ale další limit při záchranné akci až do výše 300.000 ATS a limit pro nutný transport ze zahraničí do místa bydliště bez omezení horní hranice výdajů. Z výše uvedeného vyplývá, že doprava k odborné péči je zajištěna dobře, ale léčebná péče velmi skromně.  Pojištění je tedy použitelné pro regiony nepříliš vzdálené od naší republiky a pro úrazy, které nevyžadují několikadenní pobyt na jednotce intenzivní péče.