Ahoj doubleB-doubleC-áci!! Akce BBCC
Skotsko
se koná 29. června - 14. července 2001
(termín je neměnný !)

Podrobné pokyny k zájezdu:

Ahoj všichni,

tak se nám to pomalu blíží a začíná být nejvyšší čas na podrobnější informace, na vyplnění přihlášek a hlavně na doplacení zájezdu. Tak to vezmem pěkně po pořádku. Doufám, že nemusím připomínat, že jedeme do Skotska.

SKOTSKO NA KOLE

"...každé údolí se jmenuje Glen, každá hora Ben a každý člověk Mac; jezero modré a pokojné, vítr jiskřivě vanoucí, huňatí, černí či ryšaví býčkové na lukách, smolně černé bystřiny a kopce baladicky pusté, porostlé trávou a vřesovisky - jak vám to mám vylíčit?" K. Čapek, Anglické listy
Během našeho zájezdu projedeme několik zajímavých oblastí. V každé z nich strávíme 1-3 dny. Postupně navštívíme: nejhezčí národní park Anglie - Lake District, oblast nejvyšší hory Británie (Ben Nevis) a kaňon Glen Coe, ostrov Skye s rozervaným pobřežím a koloniemi tuleňů, jezero Loch Ness s bájnou příšerou. Projedeme napříč pohoří Cairngorm Mts. i přilehlou oblast klasických palíren single malt whisky.

Jízda na kole bude pravidelně "prokládána" návštěvami zajímavých historických míst: Stratford up. Avon (rodiště Shakespeara), Edinburgh, Inverness. Prohlédneme si královskou letní rezidenci Balmoral Castle i skotský hrad Eilean Donan. Na závěr strávíme den v Londýně. Trasa zájezdu je volena tak, že bude možné jezdit jak v terénu (po širokých cestách), tak i po vedlejších silnicích.

Odjezd: v pátek 29. 6. cca v 17,30 z Prahy - Pankráce (ze zastávky nočních autobusů v ulici Na strži - poblíž Motokovu). Se srazem počítejte asi o hodinu dříve, aby se stihlo naložit !!!

Příjezd: v sobotu 14. 7. cca v 17,00 do Prahy (tamtéž)

Doprava je zajištěna autobusem Karosa ve standardní dálkové úpravě. Kola (ne ta od autobusu, ale naše bycikly) budou přepravována ve speciálním přívěsu.

Vzhledem k současné slintavko-kulhavkové epidemii zatím nejsou činěna žádná opatření. Vstup do země není zakázán ani omezen a CK Adventura nemá žádné signály, že by se zájezd nemohl uskutečnit. Z jejich strany probíhá příprava zájezdu v běžných kolejích (veškeré letošní zájezdy se zatím uskutečnily bez problémů).

Slintavka ani kulhavka není přenosná na člověka a dle sdělení CK není ani nutno se obávat nakažení vodních pramenů, které jsou cestou využívány jako pitné zdroje (zjištěno u hygieniků).

Jediné omezení, které by sebou epidemie mohla přinést je zákaz převozu některých potravin přes hranice. Pokud současná epidemie do doby našeho zájezdu neodezní, budou konkrétní podrobnosti, vzhledem k našemu vycestování, o této problematice zjištěny cca 14 dní před odjezdem až podle aktuální situace - karanténa je totiž počítána vždy 14 dní od posledního výskytu onemocnění.

V případě, že by byl zájezd ze strany CK zrušen, dostaneme zpět veškeré uhrazené finance. Zatím ale není žádný důvod, proč by měl být zájezd zrušen !!!

Přihlášeni jsou:

Celkem je nás 36 + 2 místa jsou pro průvodce. Nepojede s námi Jirka Hruboň, který vedl přednášku, ale pojede jakýsi Viktor.
Prvním náhradníkem je Rajče, o nikom jiném zatím nevím.

Pokud se někdo z přihlášených nebude moci zúčastnit, sdělte mi to, prosím, neprodleně, abychom mohli na volné místo včas najít náhradníka.

Na akci OkoHoBu obdržíte všichni přihlášky (nelze použít ty, které jsem vám rozeslala mejlem). Kdo na Okoř nepojede, obdrží je jinou cestou. Veškeré přihlášky potřebuji mít zpět do konce dubna (tzn. vrátit nejpozději na akci PraSka III. u Fialáků v Prachovských skalách)

Cena zájezdu:

Pro naši skupinu byla vykalkulována cena  11.900,-- Kč/osoba

Vzhledem k tomu, že již každý zaplatil zálohu 1.400,-- Kč, očekávám od vás doplatky ve výši 10.500,-- Kč/osoba.

Doplatky zasílejte na účet BBCC (č. ú. : 1001071577/5500) a je nutno je zaslat nejpozději do konce dubna !!!

O platbě (a VS) mi zašlete avízo na vrstevnice@bbcc.cz nebo mi dejte vědět telefonicky (0606/610062).

Vzhledem k výši doplatku odmítám platbu hotově - každý, prosím, doručte peníze přímo na účet BBCC.

V ceně zájezdu je zahrnuto:

V ceně zájezdu není zahrnuto:

Program:

1. večer odjezd z Prahy
2. přejezd a trajekt do Anglie, Stradford upon Avon
3. – 4. jezerní oblast Lake District
5. Edinburgh - návštěva hlavního města Skotska
6. po Old Military Road po vřesovištích, kaňonem Glen Coe
7. výstup na nejvyšší horu Velké Británie Ben Nevis (1343 m)
8. okružní etapa okolo mořských zálivů u Fort Williamu
9. hrad Eilean Donan, přejezd na ostrov Skye
10. okruh okolo severní části ostrova Skye, skalní města
11. kolem jezera Loch Ness, město Inverness, příjezd do kraje whisky
12. "Tour de Whisky" - návštěva(y) starobylých destilérií s ochutnávkou
13. přes pohoří Cairngorm, královská rezidence - zámek Balmoral
14. výstup na Lochnagar, průjezd údolím řeky Dee, večer odjezd směr Londýn
15. Londýn - celodenní prohlídka, večer odjezd domů
16. návrat do Prahy v odpoledních až večerních hodinách

Všeobecně jsou plánovány denní trasy o délce 50 - 80 km (jedna je pak cca 118 km = na ostrov Sky).

Předpokladem je organizace programu v duchu dobrých tradic BBCC, tzn. zjistíme jaké jsou na ten den možnosti a pak nechť se každý rozhodne kam chce jet, či zda chce odpočívat. Z hlediska bezpečnosti (vzhledem k počtu průvodců) je však možno pro každý den udělat pouze dvě varianty tras. Za další aktivity nemohou průvodci nést odpovědnost.

Večer pak vyhodnocení jednotlivých tras a činností, vzájemné sdělování nevšedních zážitků, vzájemné masírování namožených svalů, víno, zpěv apod.

Cestovní doklady:

Cílová země: Skotsko
Tranzitní země: Německo, Francie

Občané ČR potřebují pouze pas platný šest měsíců po návratu, nezapomeňte si včas zkontrolovat !!!

Vstup do Velké Británie bývá ve znamení “Immigration office”, tedy výslech. My jsme sice lehce kryti statutem “zájezd”, ale přece jenom nás to nemine. Kdo má slabiny v angličtině, tomu vypomůžou průvodci - můžete si však být jisti, že díky vzácné úřednické intuici jsou vždy dotazováni ti, co umí anglicky ze všech nejméně.

Je rovněž požadováno, aby měl u sebe každý minimální finanční limit v hodnotě 10 liber na osoboden. V rámci zájezdu by bylo vhodné, aby měl každý účastník hotovost alespoň 100 GBP na osobu. Kdo má platební kartu, může spát klidně - je to to nejlepší, co může pro tento případ mít.

!!! CK Adventura nenese odpovědnost za individuální odmítnutí vstupu účastníkovi zájezdu do UK z důvodu rozhodnutí imigračních úřadů a to zejména v těchto případech:

Devizové vybavení:

Oficiální měnou je libra (GBP) - ale to asi každý ví. Současný kurz je asi 1 GBP = cca 56,-- Kč.

Kdo nemá platební kartu, měl by mít hotovost alespoň 100 GBP/osobu.

Kolik sebou mít peněz je individuální - záleží na potravinové situaci před odjezdem a na tom, kdo jak holduje pamětihodnostem apod.

Dokupování potravin je především plánováno v levnějších marketech, ale kdo si bude chtít nakoupit jinde, bráněno mu určitě nebude.

Nekteré orientační ceny:

toastový chléb 800 g 50 p
mléko 0,5 l 80 p
jablka 0,5 kg 40 p
ovesné vločky 0,5 kg 30 p
marmeláda 0,3 kg 1 GBP
pivo 2 GBP
Single Malt Whisky 1 l 20 GBP

Přeprava a balení věcí:

Je doporučováno zabalit věci následujícím způsobem:

To, že CK doporučujeme věci rozložit do více zavazadel, neznamená brát si s sebou přemíru věcí !!!

Máme sice celý autobus pro sebe, ale úložný prostor je přece jenom omezený a my se tam také musíme vejít. Zavazadla (bez kola) by neměla přesáhnout cca 25 kg/osobu (vedení zájezdu si vyhrazuje právo v případě nutnosti zavazadla cestujících zregulovat). Z tohoto důvodu je omezeno:

Upozornění CK: Naléhavě vás žádáme, abyste s ohledem na omezený prostor a nosnost autobusu rozumně šetřili váhou a velikostí zavazadel. Ze zkušeností z předchozích zájezdů víme, že většina lidí si vozí značnou část jídla zpět domů. Suroviny na přípravu teplých jídel jsou nejlepší takové, které jsou lehké, skladné a nabývají vodou a vařením. To jsou zejména instantní polévky a jiná instantní jídla, NIKOLIV konzervy.

Stravování:

V ceně zájezdu je obsažena 12x snídaně (káva, čaj, chléb s něčím, párek apod.).

Další strava je individuální.

Je vhodné mít sebou plynový nebo benzinový turistický vařič, který je v nouzi vhodný i do stanu. Campingový vařič s dvoukilovou PB bombou je doporučován pro společné využití více účastníků.

Midges:

jsou to malé mušky, které se objevují hlavně v létě a koušou a koušou a koušou. Proto je dobré sebou mít dostatek kvalitního repelentu - vhodné je mít ho i v různých formách (krém, spray,…).

Na večer je možno vzít světelné louče, které lze plnit hmyzoodpuzujícím olejem - zabijeme hned dvě mouchy jednou ranou = budeme mít světlo a možná zůstaneme nepokousaný :o)))

Takže kdo tyto louče má, nechť je vezme (samozřejmě i se zásobou oleje).

Počasí:

Ve Skotsku je značně nevypočitatelné. Za den můžeme zažít i několikrát změnu počasí od deště po slunce. a naopak. V severozápadní oblasti, kde budeme pár dní pobývat, je pak počasí dosti drsné. Z hlediska oblečení je tedy dobré být připraven na vše.

Mobilní telefony:

Poměrně slušně fungují na celém území. Možnost dobíjení akumulátorů je však omezena. Rozhodně nepočítejte s dobíjením přes cigareťák u řidičů v autobuse.

Doporučené vybavení:

Je to skutečně pouze doporučení na základě několikaletých zkušeností CK. Zda si zabalíte podle tohoto seznamu nebo dle vlastního uvážení záleží jen na vás - věci si podepisovat nemusíte a seznam věcí se zpáteční adresou a podepsaný rodiči si do kufru lepit rovněž nemusíte :o)))

Věnujte však pozornost výbavě na kolo - alespoň minimální výbavu by sebou měl mít každý !!!

Co byste neměli zapomenout v žádném případě:

V ostatní oblečení by nemělo chybět:

Ve vybavení na kolo by nemělo chybět:

Za stav svého kola si ručíte sami, a proto mu dopřejte před odjezdem odbornou prohlídku a pořádné seřízení a promazání. Pozornost věnujte i kvalitě a stavu plášťů !!!

Zdravotnické zabezpečení:

Naším turnusovým lékařem je po dohodě s CK ustanovena doktorka Dorka.

Jinak by měla být k všeobecné potřebě lékárna vybavená základním spektrem léků a menší lékárna na výlety. Doporučuje se každému účastníkovi, aby si vzal svou osobní lékárničku s léky, o kterých očekává, že by je mohl potřebovat. S sebou na kole by každý měl vozit alespoň obvaz, dezinfekci a polštářkovou náplast. Případné problémy se budou řešit zejména vlastními silami. Ve městech je však ověřená spolehlivá zdravotní péče v nemocnicích.

Doporučuje se zkontrolovat si očkování proti tetanu a případně se nechat přeočkovat.

Další informace:

Pokud vás zajímají všeobecné podmínky, kterými se řídí i náš zájezd, pak se koukněte přímo do stránek CK Adventura. Na této adrese http://www.adventura.cz/uvod.asp (v oddíle Zájezdy - Všeobecné podmínky) najdete vše o právních aspektech, pravidlech, financích, stornech apod.

Pojištění:

Cena zájezdu nezahrnuje pojištění. Každý by měl mít minimálně cestovní zdravotní pojištění a pojištění odpovědnosti za způsobenou škody. Lze jej nechat zprostředkovat přímo CK Adventurou u Českorakouské pojišťovny nebo se lze opět pojistit u České podnikatelské pojiš´tovny přes VZP ČR (při skupinovém pojištění máme slevy) nebo si každý může zvolit co uznává za nejvhodnější. Máte dost času na rozmyšlení.Pro srovnání přikládám základní údaje o CZP u Českorakouské pojišťovny a ČPP. Podrobnější informace pak naleznete na stránkách http://www.crp.cz a http://www.vzp.cz.

Limity pojistného plnění u ČRP (CK Adventura)

Léčebné výlohy: státy Evropy = 1.000.000,--

Sazby pojištění

Minimální pojistné léčebných výloh:

věk

EVROPA děti do 15 let

EVROPA osoby do 75 let

min.pojistné

30 Kč

60 Kč

Denní pojistné:

věk

EVROPA
(Kč/den)

0–14

9,-

15–75

18,-

Limity pojistného plnění u ČPP (VZP)

Léčebné výlohy: státy Evropy = 1.250.000,--

(z toho 750.000,-- na léčebné výlohy, 5.000,-- na zuby a 350.000,-- na repatrisaci)

Sazby pojištění

Denní pojistné:

věk

EVROPA
(Kč/den)

0–17

11,-

15–75

17,-


odkaz na hlavní stránku www.BBCC.cz
BBCC - hlavní stránka
správce stránky: odkaz naHonza Brč
e-mail: poslat e-mailBrc@BBCC.cz
naposledy upraveno:
06.04.2001 09:12