Rakousku hrozí laviny a povodně, královna Beatrix nuceně domů

 

V západní části Rakouska hrozí v důsledku nynější oblevy na mnoha místech dvojí nebezpečí - lavin a povodní. Oznámil to dnes vídeňský rozhlas s tím, že řada alpských lyžařských středisek je pro nebezpečí lavin opět odříznuta od světa a v nižších polohách se vodní toky, přeplněné vodou z tajícího sněhu a trvalého deště, vylévají z břehů.
Nejhorší situace je v nejzápadnější rakouské spolkové zemi Voraarlbersku, kde ve vyšších polohách padá mokrý sníh a zvyšuje tak nebezpečí lavin. Horská služba vyhlásila pro celou oblast nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí a uzavřela řadu silnic. Od světa je tak odříznuta nejen řada menších vesnic a samot, ale i známá horská střediska Lech a Zürs.
Z Lechu, jenž je lyžařským střediskem evropské smetánky, bylo pomocí vrtulníků evakuováno asi sto návštěvníků, kteří už přestali věřit, že by se počasí mohlo ještě zlepšit. Mezi evakuovanými byly i nizozemská královna Beatrix a monacká princezna Caroline, které zde tradičně tráví zimní dovolenou.
Akutní lavinové nebezpečí hrozí i ve východněji položeném Tyrolsku, kde je od světa znovu odříznuto celé údolí Paznauntal s lyžařskými středisky Galtür, Ischgl a Kappl. Před dvěma týdny byla tato střediska izolována od světa množstvím napadaného sněhu, nyní tím, že tento sníh taje. Bezpečno není ale ani jinde: v sobotu zachytila lavina v jiné části rakouských Alp osobní vůz čtyřčlenné polské rodiny, která zde byla na rekreaci, přičemž dvě osoby byly těžce zraněny a auto je prakticky zničené.
Na Salcbursku a v Horních Rakousech naproti tomu je akutní nebezpečí záplav a v řadě míst již řeky vystoupily z břehů. V obci Steinerkirchen rozvodněná řeka Traun doslova spláchla ze silnice osobní vůz, který se zachytil až o něco níže. Tři cestující se před proudem zachránili na střeše auta a mobilním telefonem přivolali pomoc. Také v povodí řeky Inn bylo zaplaveno mnoho sklepů a garáží, situace se však již v celé zemi stabilizovala a podle rakouského rozhlasu zatím nikde další výraznější stoupání říčních hladin nehrozí. Příliš vody však způsobuje problémy i lodím: na Bodamském jezeře u Bregenze se potopilo osm ukotvených a zazimovaných sportovních člunů, protože je neustálé deště střídané mokrým sněhem natolik naplnily, že klesly ke dnu. Policie a hasiči nyní rychle shánějí majitele ještě nepotopených člunů, aby je lépe zajistili před deštěm a zabránili tak dalším škodám.

VÍDEŇ 21.února (zpravodaj ČTK)