Jasné počasí urychluje evakuaci ze švýcarských Alp

Zlepšené počasí nad většinou švýcarského území dnes umožňuje vrtulníkům urychlit evakuaci tisíců lidí, kteří uvízli v tamních letoviscích za nynější dramatické sněhové a lavinové katastrofy. Ačkoli nadále trvá akutní nebezpečí sesuvů sněhových mas, v noci podle informací švýcarských úřadů ustaly srážky.
Nejvydatnější sněžení za poslední desetiletí uvěznilo ve zhruba stovce obcí a osad ve švýcarských horských údolích kolem 100.000 lidí, z toho množství turistů. Pro ty je mimořádně obtížné dostat se z letovisek po silnici či železnici.
Ve Švýcarsku si laviny od minulého víkendu vyžádaly 10 lidských životů. Dva lidé se stále pohřešují a úřady jim nedávají naději na záchranu. Za celou zimu už Švýcarsko zaznamenalo 26 usmrcených lavinami a letošek už mnozí v zemi označují za "lavinovou zimu století"..
Policie v nejvíce postiženém jihozápadním kantonu Wallis, kde v letovisku Evolene zahynulo pod lavinou nejméně devět osob a jedna je stále pohřešována, má pro evakuaci k dispozici 15 vrtulníků. "Věříme, že helikoptéry budou schopny dostat se do všech míst," komentoval situaci po vyjasnění oblohy policejní mluvčí.
Ve vysokohorském údolí Goms, kde je několik tisíc lidí bez elektrického proudu, a tím i možnosti topení, byl ve středu večer vyhlášen stav akutní nouze. Nejdříve jsou odtamtud převáženi do bezpečí nemocní. Půjde-li vše dobře, má během dneška odletět kolem 1000 turistů.
Mnozí místní obyvatelé, kteří jsou také nabádáni k evakuaci, se ale zdráhají opustit domovy ohrožené lavinami. Především zemědělci odmítají odejít z usedlostí a ponechat bez péče svůj dobytek.
Švýcarská televize tlumočila večer obavy waliských úřadů, aby se nesesula lavina na menší město Brig v údolí řeky Rhôny. Domy na jeho okraji byly proto také evakuovány.
V letovisku Zermatt pod Matterhornem čeká na otevření příjezdové komunikace kolem 20.000 turistů.
Švýcarské úřady zatím nemají celkový přehled o tom, jaké škody kalamita napáchala. Podle státního ústavu pro výzkum sněhu a lavin už několik set sesuvů poškodilo silnice, mosty, elektrická vedení, železniční kolejiště, domy a porosty. Podobně vážnou lavinovou situaci zažilo Švýcarsko jen v zimě 1950/51, v prosinci 1808 a v únoru 1720.

BERN 25.února (ČTK)