Obětavost i panika v rakouském Galtüru, zvažuje se evakuace

 

Rakouské zimní středisko Galtür v Tyrolích, do jehož centra se v úterý v podvečer sesula velká lavina a zahubila už nejméně 11, pravděpodobně však tři desítky dalších osob, je od té doby scénou nebývalého hrdinství, sebeobětování, ale i zoufalství a paniky. Na jedné straně stovky lidí dobrovolně a neúnavně pracují na vyprošťování obětí laviny v naději, že snad přece jen najdou ještě někoho živého, na druhé se u stále většího počtu ze 3000 rekreantů uzavřených v této obci na konci Paznaunského údolí projevují po šoku způsobeném katastrofou prvky paniky a rostou požadavky na co nejrychlejší evakuaci ze stále nebezpečného místa.
Že je lokalita stále nebezpečná, prokázala druhá, půlnoční lavina, která naštěstí způsobila jen materiální škody. Vrtulníkový přepravní most otevřený dnes časně ráno, který přivezl stovku specialistů záchranářů, evakuoval v první vlně dvacet zraněných, v druhé však asi 50 lidí, kteří se psychicky zhroutili, převážně z řad německých turistů. Situace v Galtüru není v tomto ohledu právě růžová, jak nasvědčuje skutečnost, že krizový štáb dopravil do obce také psychology a psychoterapeuty, aby lidem v "bílém vězení" pomohli udržet potřebnou rovnováhu.
Podle rakouského rozhlasu se dokonce u posledních letů před polednem projevily pokusy nervózního davu vzít odlétající vrtulníky "útokem" a dostat se tak "ven"; krizový štáb proto vysílá do obce policisty, aby udrželi pořádek.
Evakuace pozemní cestou není možná, protože jedinou přístupovou silnici do údolí zavalila lavina, ostatně i po jejím odklizení hrozí nebezpečí dalších sesuvů. Evakuace pomocí vrtulníků je u takového množství lidí (700 stálých obyvatel a nejméně 2800 turistů) velmi problematická - vojenské vrtulníky uvezou nanejvýš 15 lidí. Vrtulníkovou pomoc nabídlo Rakousku sice také Švýcarsko a Německo, přepravní kapacita těchto strojů je však stejná jako rakouských.
Větší stroje s kapacitou 50 cestujících nabídla americká armáda ze základen v Německu. Mají přiletět odpoledne a jako letiště jim bude vyhrazen úsek dálnice A12 v údolí Innu, na němž bude na potřebnou dobu zastaven provoz. Nabídnutých deset strojů však případnou evakuaci také ale nijak hladce nezvládne.
Ministr obrany Werner Fasslabend, který je od rána spolu s kancléřem Viktorem Klimou a dalšími ministry v krizovém štábu v Innsbrucku, však byl dopoledne ještě proti vrtulníkové evakuaci. U velkých amerických strojů kromě toho panují obavy, že by mohly svým rachotem, případně výkonem nosných vrtulí, způsobit v uzavřeném údolí další laviny s nevypočitatelnými důsledky.
Informace o posledním vývoji v odříznutém údolí Paznauntal však naznačují, že k evakuaci zřejmě bude muset dojít, bude ale nezbytné ji dobře zorganizovat. Panika nezachvacuje totiž jen Galtür, ale i nedaleký Ischgl, kde se nervózní turisté i obyvatelé naléhavě dožadují evakuace "dříve, než lavina zavalí také je".

VÍDEŇ 24.února (zpravodaj ČTK)