Holýma rukama proti lavině

 

"Je to hrozná tragédie. Všichni jsme v šoku." Obecní lékař z Galtüru tak vyjadřoval všeobecné ohromení, jež vládne od úterý v tyrolské obci, kde žije kolem 700 stálých obyvatel. Místní lidé, s nimiž bylo možné v noci na středu navázat spojení, působili v telefonu vyčerpaně, ale odhodlaně. Mnozí ze zhruba 300 dobrovolníků se jen holýma rukama snažili do ranních hodin vyprostit lidi ze sněhových mas.
"Bylo štěstí, že mezi rekreanty z Německa bylo mnoho lékařů," říká místní farář Alois Attems. Vůbec většina návštěvníků s naprostou samozřejmostí pomáhala, kde jen mohla. Ženy alespoň vařily kávu pro vyčerpané dobrovolníky. Až 16 hodin po katastrofě z úterního odpoledne počasí umožnilo, aby z údolí vzlétla pomoc do odříznuté obce v nadmořské výšce 1600 metrů. Až ve středu ráno konečně začal fungovat vzdušný most.
Tenisová hala zimního střediska se stejně jako fara okamžitě proměnily v nouzové lazarety. Raněným se tam od lékařského týmu dostávalo první nezbytné pomoci. Hned po neštěstí se lékaři z řad rekreantů začali hlásit u místního krizového štábu a nabízet pomoc.
Oblast, která dosud platila jako bezpečná před lavinami, nyní obchází strach. Dalších sněhových závalů se neobávají jen lidé v Galtüru. Starosta sousedního letoviska Ischgl v postiženém údolí Paznauntal ještě v úterý večer telefonicky žádal v okresním městě Landecku, zda by nebylo možné evakuovat všechny tamní obyvatele a turisty.
Jak hluboce zasáhl šok z katastrofy, je vidět na reakci politických stran v Tyrolsku, jedné z devíti rakouských spolkových zemí. Jednomyslně přerušily volební boj před zemskými volbami vypsanými na 7.března. "Tyrolané teď mají jiné starosti než volby," říká jeden z politických činitelů. Navíc se zvažuje odklad hlasování na pozdější dobu.

GALTÜR (Rakousko) 24.února (ČTK)