Ve švýcarském Evolene vyproštěno z laviny už sedm mrtvých

Záchranáři v alpském letovisku Evolene na jihozápadě Švýcarska vyprostili v noci na dnešek zpod laviny další čtyři oběti a počet jistých mrtvých se tak zvýšil na sedm. Sesuv sněhu tam v horských chatách v noci na pondělí pohřbil zřejmě 10 osob a po třech se dosud ještě pátrá.

Mezi vyproštěnými oběťmi jsou tři místní Švýcaři a čtyři francouzští turisté. Také zbývající tři hledaní mají být francouzské národnosti.

Švýcarsko je jako většina dalších alpských zemí postiženo dramatickou sněhovou kalamitou a lavinami. V kantonu Wallis dnes ráno začaly úřady horečně evakuovat stovky obyvatel ze dvou oblastí Obergoms a Lötschental, silně ohrožených sesuvem sněhových mas. V Obergoms byl v úterý večer zřejmě zavalen a usmrcen lavinou starší muž ve svém domku. Záchranáři jsou pod značným časovým tlakem, neboť na dnešní odpoledne meteorologové předpovídají nové sněhové bouře.

Odříznuta od světa zůstávají velká lyžařská letoviska Adelboden, Grindelwald, Zermatt, Davos a Klosters. Jen v Davosu a Klosters je nyní "uvězněno" kolem 40.000 lidí, z toho asi polovinu tvoří turisté. Celý severovýchod Švýcarska je vystaven nejvyššímu lavinovému nebezpečí, které bylo podle škály stanovené ústavem pro studium sněhu a lavin v Davosu klasifikováno nejvyšším stupněm pět. Institut varuje před mimořádně velkým lavinovým nebezpečím na všech svazích, zvláště ve výšce nad 1500 metrů.

BERN 24.února (ČTK)