Rakousko: Zatím devět obětí laviny, 30 dalších se postrádá

 

Lavina, která v úterý navečer zasáhla centrum rakouského lyžařského střediska Galtür v Tyrolsku, si do dnešního rána vyžádala devět obětí, na 20 osob bylo vyproštěno zraněných a dalších nejméně 30 osob je podle nejnovějších odhadů stále ještě zasypáno pod sněhovým příkrovem, vysokým mnohdy až pět metrů.
Teprve po rozbřesku, tedy až 15 hodin po tragédii, se do obce izolované již dva dny od světa sněhovými masami dostala pomoc: deset vojenských vrtulníků, které pro tmu nemohlo odstartovat dříve, dopravilo do Galtüru více jak sto zachránců, mezi nimi psovody se psy vycvičenými na hledání ve sněhu, pracovníky horské služby, úrazové lékaře a nezbytné léky a obvazový materiál.
Vedle zvýšení počtu již jistých, tedy vyproštěných obětí se tedy zvyšuje odhad počtu zasypaných. Podle přepočítání osob a odhadů učiněných v noci musí být pod sněhem ještě kolem 30 osob a nikoli 20, jak se předpokládalo původně. Jejich šance na přežití s délkou času uplynulého od katastrofy značně klesají. Přesto snaha zachránců nepolevuje a od ranních hodin je posilována dopravovanými posilami.
Podle rozhlasu zasáhla dnes v jednu hodinu v noci Galtür další lavina a poškodila několik domů. Tentokrát však nešla do středu obce, ale na její okraj a nevyžádala si žádné další zraněné či oběti. Jádro rakouské vlády s kancléřem Viktorem Klimou odlétá ráno do tyrolské metropole Innsbrucku, kde na zasedání krizového štábu bude organizovat co nejrychlejší a nejefektivnější pomoc z domova i zahraničí pro oběti jedné z největších lavinových katastrof v dějinách Rakouska.
"Celá země je otřesena touto přírodní katastrofou. Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří celou noc v nepříznivém počasí pracovali, aby zasypaným pomohli," řekl ráno v rozhlasu Klima. Vládní krizový štáb chce nasazením všech prostředků ministerstva obrany a zajištěním mezinárodní pomoci evakuovat z Galtüru všechny zraněné a jinak potřebné osoby, a zásobovat postiženou obec vším potřebným.
Vojenské vrtulníky i zachránci byli připraveni k odletu do Galtüru již v úterý večer, pro nastávající tmu a silné sněžení však cestu nemohli podniknout. "Vrtulníky nejsou vybaveny přístroji na noční let, proto jsme si za daných podmínek nemohli přesun dovolit," vysvětlil velitel vojenské letky v tyrolském Landecku, vzdáleném pouze 40 kilometrů od místa neštěstí.
Dnes ráno sněžení v postižené oblasti na rozmezí Tyrol a Vorarlberska poněkud povolilo a očekává se, že nejméně během dopoledne zlepšená situace vydrží. Na odpoledne už ale meteorologové očekávají opět silné sněžení a situace se má výrazně změnit až během čtvrtka, kdy by srážková oblast měla definitivně odejít.

VÍDEŇ 24.února (zpravodaj ČTK)