V Tyrolsku již 27 obětí lavin

 

Počet obětí lavin v západorakouském alpském údolí Paznauntal stoupl během noci na 27 osob, 11 osob je nadále nezvěstných. Vzdušná flotila desítek vrtulníků v sedm hodin opět odstartovala a obnovila evakuační most z obce Galtür, nejvíce postižené v uplynulých dnech lavinami.
Z oznámeného počtu obětí připadá 25 na samotný Galtür, zasažený dvěma lavinami v úterý a ve středu, další dvě oběti byly nalezeny v lavině, která ve středu zavalila nedalekou osadu Valzur mezi Galtürem a Ischglem. V prvních zprávách ve středu se uvádělo, že lavina zasáhla obec Mathon.
Pátrání stovek záchranářů pokračovalo v obou lokalitách celou noc na dnešek, přestože vrtulníkový provoz musel být večer pro tmu a husté sněžení zastaven. Ze sněhových mas, které jsou podle záchranářů "tvrdé jako beton", jsou však vyprošťována již jen mrtvá těla a velitel záchranné akce poprvé nahlas připustil, že šance nalézt ještě někoho naživu se nyní, 36 hodin od první katastrofy, rovná nule. Mezi sedmi oběťmi, které byly vyproštěny dnes v noci, je mnoho dětí, záchranáři však zatím neuvedli další podrobnosti.
Podle poslední večerní bilance, kdy bylo objeveno teprve 18 těl, bylo mezi oběťmi osm Němců, šest Rakušanů, dva Dánové a dvě oběti ještě nebyly identifikovány.
Dnes ráno se podle očekávání výrazně zlepšilo počasí a do záchranné akce, při níž má být z Galtüru evakuováno asi 700 osob, odstartovaly všechny vrtulníky. Vedle deseti rakouských armádních je mezi nimi i deset amerických velkokapacitních typu Black Hawk a další velkokapacitní vrtulníky z Německa. Tato flotila je schopna odvézt za hodinu z postižené obce 150-200 osob, takže za příznivých podmínek by evakuace mohla být dokončena během dopoledne.
Později má navázat evakuace z dalších středisek sněhem zablokovaného Paznaunského údolí, jako je Ischgl a Mathon. Zcela nezávisle na akci v tyrolském Paznauntalu probíhá souběžná evakuační akce v sousední rakouské spolkové zemi Vorarlbersko, jehož ještě mondénnější lyžařská střediska jsou rovněž zablokována nebezpečím lavin.

VÍDEŇ 25.února (ČTK)