Festival divadla a hudby Vyšehrad 2004 - koho zde uvidíme?

vydáno : 22. 05. 2004
O Životě.cz [http://ozivote.cz/]
ISSN 1214-6668
redakce@ozivote.cz

Michaela Mazancová
michaela.mazancova@ozivote.cz
šéfredaktor

Marek Soldát
marek@soldat.cz
vydavatel

 

Zveme vás na I. ročník Festivalu divadla a hudby Vyšehrad 2004. Přejeme si, aby připravených osm dnů, plných hudby, divadla, vzájemných setkávání a v neposlední řadě kvalitního, typicky českého občerstvení, ve vás vyvolalo chuť prožít toto vše v nádherném prostředí národní kulturní památky.

Svoji účastí máte příležitost se podílet na vzniku nové tradice. Za to vám nabízíme průřez mnoha různými žánry naší současné hudební i divadelní scény. Řada špičkových profesionálních i amatérských souborů a umělců jistě osloví všechny, kteří si do svých duší dokáží pustit zážitky, pozitivně ovlivňující lidský život. Stačí si jen vybrat.

Ivan Mládek & Banjo Band with Milan Pitkin

... A wotom to je. Ivan Mládek & Banjo Band v hudebně zábavném pořadu s legendárními hity. Trampské, vodácké, kavárenské, politické a jiné povalečské písně, anekdoty, scénky, živé divadelní klipy, parodie na televizní pořady Milionář, Brčko, Kotel aj. Účinkují: Ivan Mládek, Ivo Pešák, Jan Mrázek, Václav Dědina, Vítězslav Marek nebo Ladislav Gerendáš, Milan Pitkin, Lenka Plačková

Hrdinka příběhu, žákyně základní devítileté školy, Helena Součková, nás zkoumavým a naivním pohledem osmiletého dítěte sugestivně provází tragikomickými roky Husákovské normalizace, tak, jak se na počátku 70 let promítala do světa dětí i dospělých jednoho okresního maloměsta. Režie: Jiří Schmiedt, scéna: Jiří Schmiedt, kostými a loutky: Zuzana Charouzová, choreogra. e: Josef Kotěšovský, Hrají: Barbora Hrzánová, Jarmila Vlčková, Libor Jeník, Irena Dousková

Andante cornissimo

Andante cornissimo tvoří dvě desítky hráčů ze symfonických orchestrů v Mariánských Lázních a Karlových Varech. Vedle mnoha původních kompozic pro lesní rohy tvoří repertoár zejména několik desítek aranžovaných skladeb z oblasti populární hudby (swing, jazz, pop, muzikály, dechovka apod.). Na koncertech souboru je tak možné slyšet loveckou fanfáru stejně jako třeba říznou českou polku nebo nesmrtelné melodie Beatles. Vystupují obvykle v kvartetu, někdy i v dvanáctihlasém souboru lesních rohů.Umělecká vedoucí je slečna Miluška

The Beatles Revival z Kladna

Jedna z nejúspěšnějších evropských revivalových skupin - vystupuje od roku 1996 a má za sebou více než 1100 úspěšných koncertů, TV natáčení, vystoupení v divadlech a kulturních centrech, na firemních párty a plesech, večírcích, festivalech a Silvestrech a to nejen v Čechách ale i v Německu, Polsku, Rakousku, Francii, Holandsku, Maďarsku, na Slovensku a dokonce v rodišti legendární čtveřice – severoanglickém Liverpoolu.


Bez Ďazz Band

Hudební skupina “Bez Ďazz Band” vznikla začátkem roku 1999. Název skupiny byl inspirován snahou hrát repertoár zejména jazzového ducha, a to “bez děsu”. Hrad Bezděz nemá s názvem nic společného - snad jen stejnou výslovnost :-). Skupina hrála většinou na privátních a firemních večírcích. 

  • Jan Brčák - klávesy
  • Pavel H. Chour - kytara
  • Jaroslav Jančar junior - trubka, zpěv

Bluegate

Nad plzeňskou counryovou scénou se vztyčila výrazná, nepřehlédnutelná namodralá brána, jejíž konstrukci tvoří nosníky tradičního pojetí kentucké muziky, ale spojovací příčky, nýty i povrchový nátěr již nesou punc zmíněného bluegrassového „new soundu“. Tuto bránu postavila ve velice svižném tempu a s výjimečnou zručností čtveřice mladých muzikantů v čele s baskytaristkou Ilonou Šemorovou. Říkají si BlueGate. (Obsazení: Ilona Šemorová - baskytara, Petr Šemora- kytara, Jiří Rybář - mandolína a Ondřej Peths - banjo).

Pavel Bobek

Legenda české pop music. Jeho hudba je na pomezí rock'n'rollu, folku a country music. Od roku 1987 trvale spolupracuje s Lídou Nopovou a se skupinou M. Nopa.

Otakar Brousek ml. - "Ťulda"

Narozen: 8.5.1957 v Praze. Vystudoval Státní konzervatoř v Praze - hudebně-dramatický obor. Po té nastoupil do divadla J.Průchy Kladno - Ml. Boleslav. Od roku 1990 angažmá v Městských divadlech pražských - divadlo ABC až do dnes. Natočil jako student několik . lmů, televizních inscenací. Většina diváků ho zná z pořadu tel. Prima - Carusošou. V poslední době hraje na jevišti ABC, Hudebního divadla Karlín, Divadelní spol. J. Hrušínského.

Caramella

Špičková pražská taneční country skupina Caramella patří se svým různorodým a dynamickým programem k divácky vděčným magnetům nejednoho evropského country festivalu. Letos mohli Caramellu diváci shlédnout až v dalekém Bordeaux u Atlantického oceánu a Avignonu.

Cop

Vznikl v roce 1978. V roce 1980 vyhrál v té době nejprestižnější cenu PORTA a v roce 1981 si úspěch zopakoval. V letech 1982 - 1983 většina členů kapely emigrovala do USA a Kanady. Z celé sestavy zůstal pouze Míša Leicht, který má hlavní zásluhu na vzkříšení souboru. Skupina Cop se díky svojí poularitě stala pravidelným hostem všech významných hudebních přehlídek v naší republice. Dnes si již prakticky nikdo nedokáže představit Zahradu (nejprestižnější festival folkové a country hudby), Portu (velmi známý festival s dlouhou tradicí), Jamboree (nejstarší bluegrassový festival v Evropě), Struny na ulici a další bez přítomnosti Copu. Cop je velmi populární i v zahraničí, o čemž svědčí pravidelné návštěvy Velké Británie, Slovenska, i dalších zemí.. V roce 2002 Cop získal „Anděla“ trofej České hudební akademie (obdoba Grammy) za oblast Folk & Country).

Neřež

Skupina Neřež je volným pokračováním legendárních Nerez. V současné době skupina Neřež natáčí již čtvrté album, které by mělo vyjít na přelomu jara a léta 2004. Neřež hraje v obsazení Filip Benešovský - basa, zpěv, Vít Sázavský - kytara, viola, zpěv, David Uher - bicí, Zdeněk Vřešťál - kytara, harmonika, zpěv.

Divadlo Drak: "Černošská pohádka"

Režie: Jiří Vyšohlíd, výprava: Petr Matásek, hudba: Jiří Vyšohlíd Hrají: Jiří Vyšohlíd, Pavel Černík, Jan Popela Naše pohádka trochu jiná, než jsme zvyklí. Pochází z Afriky, která je pravlastí černochů, kteří si vyprávějí jako my pohádky a mýty. Náš příběh je velmi jednoduchý, doprovázený rytmickými říkadly a hrou na bubny. Nechybí v něm ani pohádkový hrdina, který má své chyby a díky jim se dostane do nebezpečí. Zkrátka, pohádka jak má být.

Divadlo Lampion: "Začarovaný vůl"

režie: Markéta Schartová, výprava: Alois Tománek, hudba: Vratislav Šrámak hrají: Zita Morávková, Waltraud Ritterová, Táňa Zemanová, Roman Havelka a další Příběh na motivy pohádky Malá čarodějnice. V komorně laděném příběhu je zachycen svět dobra a zla, který je představován milou a trochu popletenou čarodějnickou učednicí Mikulkou na jedné straně a zlou čarodějnicí Krupicí na straně druhé. Je to pohádka plná komických situací a vtipných písniček Jany Synkové a Jana Schmida.

Divadlo Lampion: "Malováno na skle"

Režie: Karel Brožek, výprava: Alois Tománek, loutky: Karel Heicman hrají: celý soubor Divadla Lampion Legendární postava našich, slovenských i polských dějin - zbojník Jánošík - ožila v muzikálové podobě. Pokus složit kaleidoskop Jánošíkových dobrodružství tímto způsobem byl velice šťastný. Jánošík v tomto zpracování neztrácí nic na svých hrdinských rysech, ale vše je vyprávěno s potřebným nadhledem, s humorem a poezií.

Pavel Dobeš

Patří již léta mezi stálice naší folkové scény. Je nenapodobitelný a nezařaditelný. Poznáte ho po první větě, prvním slově. V jeho písničkách jsou každodenní příběhy, které ve vás zanechají nezaměnitelný pocit. V 80. letech prorazil do 1. folkové ligy sám se svou dvanáctistrunnou kytarou a písničkami zpívanými v ostravském dialektu (dnes už folkové hity - Jarmila, Zapomenutý trumf, Hrušky, Krtci, atd.). V 90. letech hrál s Milošem Dvořáčkem, který se podílel na jednom z nejúspěšnějších Dobešových autorských alb – „Zpátky do trenek“ (po přestěhování z Ostravy do Hradce Králové v r. 1985 opouští autor ostravštinu a píše písničky v češtině – Jumbo jet, Pražce, Zpátky do trenek, Kostelíček, Papíroví draci a další). V roce 1996 střídá Miloše Dvořáčka doprovodný kytarista Tomáš Kotrba, který s Dobešem hraje dodnes. Pavel Dobeš vydal 9 alb (u EMI – Records a Sony Music) a v současné době chystá své jubilejní desáté.

Fleret

Dravá skupina z Valašska ovlivněná folklórem, úžasné setkání beatu a lidové písně v podání Jarmily Šulákové. Fleret vystupuje ve vlastním pořadu nebo v pořadu s Jarmilou Šulákovou.Pořady jsou ovlivněny valašským nářečím a valašskou lidovou písní

Gotika Plzeň

Skupina historického šermu existující dvě desítky let. Po celou dobu své činnosti patří mezi špičková plzeňská a západočeská šermířská tělesa. V nabídce svých vystoupení má ukázky zbraní, zbroje a bojových dovedností z různých historických epoch a několik zajímavých komponovaných pořadů, v nichž členové Gotiky dokazují, že jsou nejen obratnými bojovníky, ale i dobrými herci. Kromě působení v Čechách má skupina několikaleté zkušenosti s vystupováním v zahraničí, zejména v německy mluvících zemích.

Ivan Hlas a Růžový brejle

Na festivalu vystoupí písničkář Ivan Hlas s novou kapelou “Růžový brejle”. Skupina vznikla na jaře 2003 a jejími členy jsou: Norbi Kovacs - kytara, Jaroslav Olin Nejezchleba - violoncello a mandolla, Martin Štec - basa, David Landstoff - bicí. Repertoár budou tvořit písničky z připravovaného nového CD, ale zazní i dřívější hity v nových úpravách. Můžeme se těšit na další zajímavý hudební zážitek v písničkářově osobité tvorbě.

The Hottentots Orchestra kapelník Marek Rejhon

Hot dance music & jazz 20. a 30. let autentický dobový zvuk a vzhled, původní historické nástroje, strhující atmosféra, nápaditá aranžmá, stylový projev, výborní hudebníci, jedinečný zážitek. Obsazení orchestru: trp: Miroslav Výravský, Ladislav Koucký, tbn: Jaroslav Kurzweil, altsax, tsax, cl, (barsax): Tomáš Černý, Ruda Musil, Jan Janda, vln: Zbyněk Malý, p: Jakub Šafr, d: Ladislav Šindler, b: Pavel Lžičař, tb: Ladislav Viták, g, voc: Marek Rejhon

Jaroslav Hutka a Radim Hladík

Koncert J.Hutky a R.Hladíka je sestaven z Hutkova mluveného slova, které re. ektuje současné dění, z vlastních písniček, moravských balad jinak příjemného rozjímání. Jaroslav Hutka po návratu z exilu v roce 1989 natočil LP desky “Návrat”,”Vyjdi slunko”,”Novinové sloupy” a vydává knihu svých fejetonů z let 1977-1989 pod názvem “Požár v bazaru”. V roce 1990 začíná znovu spolupracovat s kytaristou Radimem Hladíkem (zakladatelem skupiny Blue Effect,později Modrý Efekt). V letech 1974-75 se R.Hladík prezentuje na Hutkově LP desce “Stůj břízo zelená” a LP “Vandrovali hudci”. V r.1991 spolu natočili LP, CD, MC Moravské posvátné balady ze Sušilovy sbírky pod titulem “Pánbu na poli”,”Pravděpodobné vzdálenosti a další. břízo zelená“ and „Vandrovali hudci“.

Petar Introvič a Bluesberry

Je až skoro těžké vybrat ono pravé pojmenování, které by mohlo stručně a přitom výstižně popsat toto hudební seskupení. Zda nejslavnější, či nejstarší mezi bluesovými tělesy na naší hudební scéně, zda je jen synonymem pro pražskou hanspaulskou scénu nebo synonymem pro celou bluesovou scénu, kapel stavějících svou tvorbu na interpretaci českých textů. Ti, kteří vědí o kom se mluví, budou určitě souhlasit, že všechny tyto přívlastky či přirovnání jsou zcela na místě, protože kdo jiný než-li kytarista, hráč na foukací harmoniku a zpěvák Petar Introvič a jeho Bluesberry, jsou těmito bluesovými věrozvěsty u nás.

Javory

Výjimečnost Hany a Petra Ulrychových na české hudební scéně není ani tak dána délkou jejich umělecké dráhy (od r. 1964). Jsou to mimořádně se doplňující interpretační talent Hany a autorský Petra spojené s vyzrálostí a zkušenostmi, které načasovaly vrchol jejich letitého usilování o svébytný projev do současnosti. Dokládá to jejich současná tvorba ať už písňová (album Malé zrnko písku) nebo scénická (muzikál Koločava v Městském divadle Brno). Je to také nesporné interpretační umění Javorů jako celku (kromě Ulrychových Kateřina Štruncová-housle, zpěv, zobcová . étna, Dalibor Štrunc - cimbál, zpěv a Petr Surý - kontrabas), které činí z každého jejich koncertu opravdový zážitek pro posluchače. Koncert, s nímž vystoupí v Praze, bude tentokrát odlišný od předchozích. Javorovský tým totiž uvede písničkové novinky ze zbrusu nového alba s názvem Šumaři.

Soubor Jiskra Plzeň

Soubor písní a tanců JISKRA vznikl v roce 1958 v Plzni. Od začátku svého působení se věnuje zpracování a interpretaci folkloru jihozápadních Čech. Své nástupce si soubor Jiskra vychovává v dětském souboru Jiskřička a v roce 2001 navíc vznikl “sesterský” soubor Jiskra 1958, složený z bývalých členů.

Marta Kubišová

Narodila se v Českých Budějovicích.Dětství prožila v Poděbradech, kde začala zpívat s taneční kapelou. Po vítězství v pěveckém konkurzu byla angažována tehdejším kapelníkem Bohuslavem Ondráčkem v sezóně 1962-63 do pardubického kabaretu.Další štací byla Plzeň- divadlo v Alfě .Tam ji slyšeli zpívat reprezentanti Rokoka- Josef Vobruba a Darek Vostřel a nové angažmá na sebe nedalo dlouho čekat. Na absolutní výsluní prorazila písní „Loudá se půlměsíc“. Do roku 1970 byla čtyřikrát Zlatou slavicí a několikrát vyhrála Bratislavskou lyru. K jejím největším hitům z té doby dodnes patří „ Hej Jude“, „Proudy“, „Magdalena“, „Ne“, „Ring-o-ding“, „Lampa“ a legendární „Modlitba pro Martu“. Zároveň vystupovala ve . lmovém šansonu „Mučedníci lásky“, v televizním seriálu „Písně pro Rudolfa III.“, v hessenské TV ve Frankfurtu nad Mohanem, na druhém ročníku písničkového veletrhu MIDEM v Cannes. Tam byly položeny základy Golden Kids, které tvoří samostatnou kapitolu její tvůrčí práce. Skvělá sestava Kubišová-Vondráčková-Neckář o. ciálně vznikla právě po MIDEM v listopadu 1968 a od samého počátku byla v centru dění české pop-music. Bez nich se neobešla žádná větší akce. Jejich společné koncerty však byly násilně přerušeny v lednu 1970 v ostravské sportovní hale. Pro svůj občansky angažovaný postoj k srpnovým událostem 1968 a posléze podpis na Prohlášení charty 77 byla Marta Kubišová nucena na dlouhých dvacet let opustit o. ciální kulturní dění. V tomto velmi těžkém období prošla mnoha zaměstnáními , od lepení sáčků po referentku zásobování v kanceláři Výstavby sídlišť v Praze. Nikdy však nezmizela z pamětí tisíců svých příznivců a její hlas k nim promlouval ze Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky. Velkolepý návrat jí umožnila listopadová revoluce 1989. 3.prosince 1989 se Marta Kubišová vrátila na opravdové jeviště beznadějně vyprodané Sportovní haly na Koncertu pro všechny slušný lidi. Dnes má Marta Kubišová své stálé místo mezi hvězdami pop-music, byla znovu obnovena spolupráce Golden Kids, natáčí nová CD. Její aktivity se však rozšířily i mimo toto pole. Známe ji jako citlivou moderátorku Adventních koncertů, jejich výtěžky slouží charitativním účelům a jako skvělou „psí mámu“ v televizním pořadu „Chcete mě?“ věnovaném opuštěným zvířatům.

Mirek Kovařík

Jedna ze zakladatelských osobností hnutí malých divadel šedesátých let. Působil jako konferenciér folkových pořadů a festivalu Porta (1968-1992), autor a interpret poetických montáží a klubových představení. Byl vůbec první, kdo scénicky představil poezii Václava Hraběte.

Divadlo Cheb: Kytice

Karel Jaromír Erben Kniha balad K.J.Erbena “ Kytice” bývá často inspiračním materiálem mnoha tvarů. Co je na tomto díle tak přitažlivého? Krásný jazyk a příběhy vzešlé z domoviny. Na počátku nového tisíciletí nám připomíná bohatost našeho jazyka. Kolik možností dává k vyjádření nálad, pocitů, stavů a dějů. Herci, především dámy, živě a přesvědčivě vtahují diváka do děje. Interpretují text jako sólisté, voiceband i pěvecký sbor. Krásný, všem známý text zní stále aktuálně, neboť láska, zrada, smrt, pravda a lež jsou témata i naší současnosti.

Divadelní společnost Josefa Dvořáka: Lucerna

Lucerna • Komediální variace na motivy Aloise Jiráska. Odehrává se po skončení slavné pohádkové hry na žádost a riziko všech diváků. Režie Jiří Adamec, výprava Dušan Filip Škrášek, kostýmy Iva Hüttnerová Hrají: Josef Dvořák, Pavlína Filipovská, Dagmar Schlerová, Jiří Veit, Karel Gult Jaroslav a Pavla Marianovi Hlavní protagonisté známé folkové skupiny Klíč, která v současné době již nekoncertuje (přesto se můžeme těšit na plánované dvojcédéčko „Best of“ a také na úplně novinkové album). Jarda a Pavla nyní spolu koncertují sami a to především pro dětské publikum (již třetím rokem s velmi úspěšným pořadem „Písničky z Breptánie“ a nově i s vánočním pořadem „Plyšáci o Vánocích“, který při loňské premiéře vidělo přes 5000 dětí). Ovšem záběr těchto dvou muzikantů je samozřejmě daleko širší. V jejich podání si připomeneme folkově a historicky laděné písničky skupiny Klíč, písně cikánské a také ukázky z jejich nové tvorby.

Marsyas

Marsyas svlečený z kůže, po prohře v souboji s Apollonem byl inspirující silou pro vznik skupiny stejného jména. Skupina Marsyas prodělala od svého vzniku mnoho změn -nahrávala a koncertovala v mnoha podobách a seskupeních. Zaujala především svou původní originální tvorbou. Vše vzniklo na základech několikaleté spolupráce Zuzany Michnové a Petra Kalandry. Nejdříve akusticky s Oskarem Petrem, pak s Jiřím Vondráčkem a Pavlem Skálou a později v tvrdší podobě s Jarinem Nejezchlebou a rockovou rytmikou.V nahrávacích studiích vzniklo v průběhu let několik alb, která zaznamenávala vývoj této folkrockové skupiny. Po smrti Petra Kalandry se sešli bývalí členové skupiny, aby mu na koncertě Dobrá víla Kalandra v pražském divale Archa poslali pozdrav do nebe. Tehdy, začala doutnat myšlenka, že by Marsyas znovu koncertně ožil i když bez Petra. Po mnoha letech tedy Zuzana Michnová, Pavel Skála a Jiří Vondráček vystoupí na festivalu divadla a hudby Vyšehrad 2004 i s dalšími hosty a s písničkami, které několik let na pódiích nezněly, ale i s chystanými novinkami pro album Marsyas 2005.

Veronika Havlová

V současné době moderátorka Českého rozhlasu - Radiožurnálu. Jinak má za sebou rok moderování pořadu “Snídaně s Novou”, dopoledních klubů Frakvence 1, rok pořadu Folkomotivy na ČT 1. Moderuje řadu koncertů, festivalů i společenských akcí. Svým projevem a vzhledem je příjemným zpestřením každé akce. Narodila se v Plzni, 26 let, vdaná za patologa.

Martin Čarný Band

Skupina Martin Čarný band byla založena v srpnu 1999 (viz. ročenka rock stars ) a hraje ve složení kytara, baskytara, bicí a klávesy. Lídrem kapely je Martin Čarný - kytara, zpěv, obec původu Krajková u Sokolova, tamtéž pak i zkušebna. Martin je autorem hudby a převážné většiny textů. Na bicí hraje Petr Pučil, rodinné zázemí Sokolov. Za klávesami uvidíte Petra Rokůska (Nová Role). Na baskytaru brnká Franta “Ferdyš” Köhler. Skupina hraje vlastní poprockové skladby s prvky bluesu, fanky a raegge. Kapela vydala vlastním nákladem CD Svítání.

Vladimír Mišík & Etc...

Skupina ETC dokončila nahrávání nového CD s názvem Umlkly stroje. Vydání dlouho očekávaného CD se chystá na polovinu dubna letošního roku. Autorsky se podíleli na novém CD hudebně členové ETC, autorem textů je převážně Jiří Dědeček a Vladimír Mišík. Diváci se tedy mohou těšit nejen na osvědčené hity, ale i na písně z nového alba.

Wabi Daněk a Miloš Dvořáček

Dvojice, která se za téměř devět let svého spoluúčinkování stala nepostradatelnou pro pořadatele a návštěvníky písničkářských festivalů. Kouzlo klidného témbru Wabiho hlasu umocňované bohatou a pestrou invencí Milošovy kytary, to je ten pravý lék proti skepsi, nudě a beznaději.

Nadoraz Hradec Králové

Základem metalového dixíku, či folkového punku je tradičně humor, recese. V historii skupiny jsou dvě LP. Pivní hlad je nahrávka živého koncertu. Natvrdo studiovka. Aktuálně kapela natočila v Plzni nové studiové album. V současné době se Nadoraz chystá na všechny velké folkové přehlídky. Kmenovým autorem hudby i textů zůstal stále Jiří Petera. Starší hity (Pivní hlad, Hoří, hoří v bordelu, Ježišmarjá, já jsem tak zdravej atd.) se na koncertech neustále ozývají. Nyní hrají v sestavě: Jirka Petera - trumpeta, banjo, zpěv, Pavel Urban - kytara, zpěv, Jannis Vlachopulos - kontrabas, baskytara, suzafon, zpěv, Karel Sperat - klávesy, tahací harmonika, zpěv, Jirka Kulička - klarinet, saxofony, Rostislav Stárek - bicí, “tlučhuba”

František Nedvěd a Druhé podání

Na hudební scéně působí od roku 1974 v různých formacích – Brontosauři, Spirituál kvintet… Po rozchodu s bratrem Janem se vydává na sólovou dráhu se svojí skupinou Druhé podání. Tato skupina je složena z renomovaných hudebníků. Jeho hudba vnáší do srdcí klid a pohodu.

Nezmaři

Jedna z nejznámějších folkových skupin,jejíž písničky zdomácněly a hrají se téměř všude.Za léta aktivního koncertování posbírali všechna ocenění,která se v tomto žánru udělují. Kromě plzeňských Port jsou také držiteli dvou Zlatých klíčů. Tato prestižní cena se uděluje pro nejlepší skupinu roku v kategorii F&C. Nezmaři jsou v uplynulých letech už podruhé za sebou majitelé této trofeje. Na svém kontě mají 10 samostatných CD.

Notabene

Kapela Nota bene existuje na české country scéně již dvacet let. V současné době vystupuje v sestavě: Petr Vacek - zpěv, Miloš Sommer - mandolína, Radek Starosta - kytara, Ota Zelenka - banjo, Petr Prokop - basa, Michal Žára - housle, Petr Kulíšek - foukací harmonika

Paci. K

To jsou písně, které nestárnou. To jsou pozoruhodné pěvecké výkony Heleny Maršálkové a Marcely Voborské. To je program plný humoru a dobré nálady v režii a s průvodním slovem Tony Linharta. To je více než třicetiletá tradice. To jsou zpívající legendy trampské písně a folku - Paci. k

Vivat musica

Kraslický komorní sbor Vivat musica vznikl na podzim roku 1991 při ZUŠ v Kraslicích.V roce 2000 vyhrál soutěž v SRN. O rok později již natočil své první CD společně s hornovým kvartetem Corni di egra. Repertoár sboru je velmi pestrý, obsahuje jak skladby starých mistrů, tak i černošské spirituály, lidové písně různých národů či různé populární a muzikálové melodie. Zakladatelkou sboru a jeho uměleckou vedoucí Mgr. Iveta Poslední, na klavír doprovází Drahomíra Krčková a Jan Steinsdorfer.

PMP

Kapela PMP blues band vznikla na podzim roku 1998 kdy kytarista Martin čarný pozval ke spolupráci Petra Bumbu na baskytaru a Petra Valdmana na bicí. Kapela hraje v celém západočeském kraji na různých akcích, festivalech v Sokolově, Stříbrné, Tachově, Mar. Lázních, Karl. Varech adt. PMP blues band hrál i na jazzovém festivalu v Lokti. Regionální radia Dragon a Egrensis natočili s kapelou PMP blues band pořad a některé skladby použily do svého vysílání. V repertoáru má kapela bluesové evegreeny ve vlastní úpravě, jazzrockové a vlastní skladby. Od roky 2003 má kapela nového hráče na bicí Davida Košťála z Mar. Lázní. S tímto hráčem na bicí účinkovala kapela PMP blues band 24.2.2004 v Mar. Lázních v pořadu Blues ve Stodole který točila region. TV. Kapela hraje ve složení: lead kytara, vocal: Martin Čarný, baskytara, vocal: Petr Bumba, perk. bicí, vocal: David Košťál

Jiří Schmitzer

Jeden z nejkvalitnějších divadelních a filmových herců, syn herce Jiřího Sováka, donedávna člen Studia Ypsilon. Kromě herectví vystupuje i jako písničkář. Doposud natočil tři alba: Recitál, Šílenec a Bouda. Posledně jmenované se proslavilo především skandální písní „Máte na to?“, která byla ztvárněna v silvestrovské manéži Bolka Polívky. Jiří Schmitzer právě začíná zkoušet s doprovodnou skupinou, se kterou se představí na některých velkých rockových festivalech letos v létě.

Strašlivá podívaná

Šestičlenná hudební skupina z Plzně je držitel interpretační Porty 2002 a účastník řady prestižních festivalů. Hraje výhradně vlastní autorskou hudbu, kterou lze popsat jako folk s etnickými a historizujícími vlivy. Písně “Strašlivky” zaujmou nápaditými texty, propracovanými aranžemi a strhujícím, emotivním podáním. Kapela dosud vydala dvě CD: “Krajina mého srdce” a “Údolí včel”, která lze, stejně jako mnoho dalších informací, získat na internetových stránkách http://www.straslivapodivana.cz

Spirituál kvintet

Historie tohoto souboru se začala psát roku 1960, původně Spirituál kvartet se brzy rozrostl na kvintet. U tohoto názvu už členové zůstali, i když se v průběhu let počet hlasů v souboru tu zvyšoval, tu snižoval. Co více říci k této legendě na československé hudební scéně. Za tu dlouhou dobu co zpívají přinesli mnoho písní se skvělými sbory i sólovými party. Ať už čerpali náměty z lidových písní, a to nejen českých a moravských, písní národního obrození nebo, jak sám název napovídá, ze spirituálů, vždy do nich vnesli osobité kouzlo. Je potěšitelné, že i přes občasné otřesy pokračují ve své práci stále dál, protože to co dělají, dělají rozhodně dobře.

Petr Skoumal

Muž mnoha tváří. Studoval na pražské konzervatoři a nejmenované brněnské vysoké škole uměleckého směru. Je hudebním skladatelem s širokým rozsahem; píše pro divadlo, . lm i televizi. V r. 1959 byl členem vznikající brněnské Iksky (Z. Čecháček-Turba, Radim Vašinka, Ladislav Frej, J. Štědroň aj.), amatérského spolku, inscenujícího původně poezii, posléze i leccos jiného, jehož “poradcem” je i Ludvík Kundera. Později ve spolupráci s Janem Vodňanským tvoří sérii autorských programů s jedinečným spojením hudby a mluveného slova. Tyto programy jsou však postihovány úředními zákazy a v roce 1981 de. nitivně končí jejich veřejné provozování. V dalším období do roku 1989 se Petr Skoumal se věnuje především hudbě. Roku 1987 mu vychází první deska.

Jan Spálený a ASPM

Jan Spálený, multiinstrumentalista,který celý život zasvětil svým milovaným dechovým hudebním nástrojům. Pražskou konzervatoř studoval v letech 1964 až 1968. Hrál střídavě na trombón, tubu, barytonsaxofon. V šestapadesátém roce svého věku se začal učit hrát na kornet. V běhu let hrál dixieland, rock´n´roll, rhythm and blues, s bratrem Petrem měli kapely Hipp´s a Apollobeat, hostoval v popových kapelách a hudbě, které se převážně říká vážná. Od roku 1984 žije ASPM a pro ASPM. Celý život skládá, píše texty, aranžuje, provokuje… Hudební režisér, dramaturg, noční vypravěč rozhlasových pohádek, něžný chlap. Tatínek jedné z živých podob českého blues. ASPM (Amatérské sdružení profesionálních muzikantů): Jan Spálený - zpěv, kornet, piano, Michal Gera - křídlovka, trubka, zpěv, Radek Krampl - vibrafon, zpěv, Filip Spálený - tuba, baskytara, Filip Jeníček - bicí Alba ASPM: Pořádný blues (1987), Hotel Štístko blues (1989), Vytopená dáma(1989), Havran (1991), Ještě jednou si vrznout (1993), The Best of Jan Spálený (1995), Průhlednej chlap (1995), Live - ASPM Na Petynce 1990 (1998), … Až srdce usedá (1999) - žánrové album Akademie populární hudby v kategorii jazz and blues pro rok 1999, cena hudebních publicistů Žlutá ponorka, Má vina (2002) Alba Jana Spáleného: Edison (1978), Signál času (1979), Já se tě nevzdám (1982), Asi v tom bude nějakej háček

Zdeněk Schwager

Hudební redaktor Eldorádia, České Budějovice, 41 let. Člen Akademie populární hudby, dramaturg národního finále Porty, redaktor, moderátor, hudebník… Od roku 1994 redaktor ČRo ČB, od roku 1995 vedoucí hudební redakce, 3x týdně folkové a country autorské pořady, rozhlasové pořady se všemi špičkami naší hudební scény, moderátorská činnost: od roku 1993 moderování celostátních festivalů folk a country hudby ( národní . nále Porta, Muzika – Hrádek u Rokycan, Zač je toho Loket, Valašský frgál, Náměšťská placka atd.)

ŠaT

Oděvní ateliér a galerie Ľudmily Šarišské a Lenky Tomandlové z Chebu. Absolventky textilní fakulty v Liberci, profesionálně spolupracují od roku 1992. V roce 94 získaly od Design centra ČR cenu Vynikající design za model zimního kabátu. V následujícím roce byla zařazena jejich kolekce zimních kabátů do výběrové výstavy "Dobrý design 95" v Praze a v Brně. Od roku 97 spolupracují s plzeňskou šperkářkou Ladou Vosejpkovou a fotografkou Evou Hajšmanovou. ŠaT je kvalitní řemeslné zpracování přírodního materiálu. Tkaninu, barvu, střih a detail volí tak, aby pocit a vzhled byly v souladu, dávaly radost a sílu. Design ŠaT podpoří kouzlo vaší osobnosti.

Vojta Kiďák Tomáško Ríša Melichar

Obyčejnej kluk s kytarou, plnej romantiky, naivity i hraného drsňáctví. Nadšený pro všechno krásné a s chutí to krásné rozdávat. Kluk se štískem na ženu, kterou si vzal a se štískem na parťáka, který s ním hraje. Kluk se štískem na spoustu kamarádů a přátel. Kluk zklamaný ze sametu z toho, čemu věřil a za co se rval. Nesnášející nesplněné slovo a nedochvilnost. Ale hlavně ten, co má rád lidi.

Patrola

Skupina Patrola vznikla v roce 2001 a od té doby absolvovala přes 200 koncertů po celé republice. Repertoár Patroly volně navazuje na nejslavnější éru skupiny Šlapeto, je však obohacen o žánrové přesahy do modernějších hudebních forem a také o vlastní tvorbou členů souboru. Pro festival divadla a hudby Vyšehrad 2004 zvolila Patrola program, který je komponován jako pocta Karlu Hašlerovi.